ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Politika

Odbrana Ratka Mladića uložila žalbu, traže novo suđenje

Odbrana generala Ratka Mladića podnijela je danas žalbu na presudu bivšem ratnom komandantu Vojske Republike Srpske što je u skladu sa rokom koji odbrana imala na raspolaganju sa obzirom da je presuda izrečena 22. novembra.

No image - Haber.ba

U svom podnesku odbrana traži od Žalbenog vijeća da ispravi sve pravne i činjenične greške (eng. errors of law and fact), da poništi ili revidira tačke presude od druge do 11. i da ga oslobodi po svim tačkama, pišu “Nezavisne“…

Odbrana kao alternativu predlaže novo suđenje, kao i umanjenje ranije izrečene kazne.

U podnesku se podsjeća da je Mladić osuđen po 10 od 11 tačaka optužnice i osuđen na doživotnu robiju.

Odbrana traži i dodatno vrijeme za analizu presude i neophodna istraživanja.

Odbrana podsjeća da je neurolog zaključio da je mentalno zdravlje generala Ratka Mladića tokom suđenja i prije izricanja presude bilo loše zbog čega on nije bio mentalno sposoban da učestvuje u sudskom postupku.

Advokati naglašavaju da se svi navodi presude mogu osporavati ili preispitati.

“Zbog nekorketnog načina na kojima Sudsko vijeće vodilo postupak i kršilo proceduru odbrana želi da ospori svaki zahtjev Tužilašptva koji je odobren i pored njihovog protivljenja i svaki zahtjev odbrane koji je odbačen”, navodi se u podnesku.

U podnesku koji su potpisali advokati Branko Lukić i Dragan Ivetić navodi se da se žalba zasniva na više pitanja uključujući greške Sudskog vijeća, koje se odnose na proceduru i na tumačenje optužnice.

Odbrana, između ostalog, osporava tvrdnje Sudskog vijeća da je postojao udruženi zločinački poduhvat i da je u njemu učestvovao Mladić. Takođe, odbrana osporava da je združeni zločinački poduhvat postojao u Sarajevu i u Srebrenici i da je u njemu Mladić učestvovao.

Takođe, odbrana smatra da su tokom postupka Mladiću grubo prekršena prava na fer suđenje.

“Obim i veličina grešaka u presudi su bez presedana”, navodi se u žalbi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh