Politika

Politika "zarobila" oko 700 miliona eura – Vjekoslav Bevanda: Političari, uozbiljite se!

Trenutno nema političkih pomaka u usvajanju efikasnog mehanizma koordinacije, kao jednog od ključnih uslova zvaničnog Brisela, izjavio je Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

No image - Haber.ba


Vjekoslav Bevanda (Foto: Arhiva)

Podnoseći izvještaj o provođenju uslova bez kojih BiH ne može aplicirati za članstvo u EU, Bevanda je članovima Zajedničke komisije za evropske integracije rekao da efikasnim koordinacionim mehanizmom u procesu integracija BiH u EU treba da budu uspostavljeni red i odgovornost, umjesto da nam, kako je naglasio, kao sada u Brisel putuje po 40 ljudi.

Nevenka Savić, direktorica Direkcije za evropske integracije BiH, potcrtala je da će država izgubiti od 600 do 700 miliona eura pretpristupne pomoći EU ako ne usvoji efikasan mehanizam koordinacije o evropskim integracijama.

“Zbog nepostizanja dogovora o presudi ‘Sejdić i Finci’ suspendovano je 47 miliona eura iz IPA za 2013. godinu i oni mogu biti spaseni ako do dogovora uskoro dođe. No, bez mehanizma koordinacije ostajemo bez ovih ogromnih sredstava iz IPA progama od 2014. do 2020. godine”, naglasila je Savićeva.

Bevanda je članove Komisije upoznao sa modelom mehanizma koordinacije koje je Vijeće ministara prihvatilo načela u februaru ove godine. Po ovom modelu o ispunjavnaju obaveza iz ukupno 35 poglavlja u procesu pristupanja EU odlučivala bi struktura koju čine: kolegij kao vrhovno političko tijelo, ministarske konferencije, politički savjetnici, komisija i radne grupe, sastavljene od eksperata o evropskim pitanjima. Ova struktura uključuje ustavne nadležnosti svih nivoa vlasti, od države do kantona, a odlučivalo bi se konsenzusom, a ne preglasavanjem.

“Podsjećam da je Brisel lani ocijenio nefunkcionalnim sadašnji model po kojem u mehanizmu imamo samo kolegij, komisije i pododbor. Nakon što smo usuglasali ovaj novi model, već u travnju su neki osporili učešće županija u odlučivanju, osporili su odlučivanje konsezusom te postojanje ministarske konferencije i političkih savjetnika”, rekao je Bevanda.

Podsjetio je i da su 17. septembra ove godine premijeri oba entiteta, on i gradonačelnik Brčko distrikta saopštili da je ovaj model prihvatljiv, ali su “neki dan kasnije rekeli da ne prihvataju”. Bevanda nije direktno kazao ko je blokirao dogovor o mehanizmu koordinacije, ali je u objašnjavanju značaja odlučivanjem konsezusom ipak otkrio ko je kočnica.

“Ovaj model odgovara meni, odgovara Vladi RS i predstavnicima Brčko distrikt, ali ne odgovara Vladi FBiH i ja nisam htio ići na preglasavanje da to usvojimo, nego mi je stalo da postigenom konsenzus”, istakao je Bevanda.

Ustvrdio je da je on uradio sve što je mogao da bude ispunjen ovaj uslov EU.

“Mi radimo i ne spavamo, ali, života mi, ima onih koji fino spavaju i onda samo govore kako ovo ne valja”, dodao je Bevanda, koji je nedavno za blokadu ovog pitanja otvoreno optužio SDP.

Delegate i poslanike iz Zajedničke komisije, posebno one iz SDP-a, zanimalo je da li je ovako “glomazno” zamišljen mehanizam koordinacije u stanju da brzo donosi odluke i da prema Briselu govori jednim glasom. Negodovali su i što je komisija tek juče dobila detalje modela koordinacije.

“Ovo mora biti brz i efikasana mehanizam, a vidimo da je u njega uključeno beskonačno mnogo aktera”, kazala je Nermina Uzunović, zastupnica SDP-a.

Predsjedavajući Vijeća ministara odgovorio je da se mehanizam sa svojih pet nivoa aktivira samo ako u radnim grupama, kao najnižem nivou, nema saglasnosti. Podsjetio je i da sve odluke o evropskim integracijama u konačnici završavaju na Vijeću ministara, gdje se takođe odluke donose konsenzusom.

Halid Genjac, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije (SDA), kazao je da niko razuman u BiH ne može osporiti odlučivanje konsenzusom i uključenost kantona u cijeli proces, sa čime su saglasne i njegove kolege iz HDZ BiH, SNSD-a i PDP-a Borjana Krišto,  Staša Košarac i Vesna Krstović-Spremo.

Komisija je danas prihvatila Bevandin izvještja i zatražila da oba doma bh. parlamenta raspravljaju o mehanizmu koordinacije, ali i o drugom uslovu EU – presudi “Sejdić i Finci”.

(nezavisne)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh