Politika

"Spas" Mirka Šarovića – SDA će profitirati, SDP i SBB će biti kažnjeni!

Šef Kluba SNSD-a u državnom Parlamentu Drago Kalabić je najavio kako će zastupnici sljedeće sedmice raspravljati o sudbini ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića. Tako, nakon mrcvarenja i neslavne briselske epizode sa principima za rješavanje slučaja “Sejdić i Finci” slijedi nova zavrzlama i zabava oko “sječe” dužnosnika SDS-a.

No image - Haber.ba


Mirko Šarović (Foto: Arhiva)

To je velika želja gubernatora RS-a Milorada Dodika kome neposlušni Šarović smeta za pokretanje planetarnoga projekta “Srednja Drina”. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda još nije donio niti potpisao odluku o smjeni državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića i dvoje zamjenika ministra Mirka Okolića i Ranke Mitrović. Hoće li i kada to Bevanda uraditi, u ovom trenutku zna jedino on sam ili šef njegove stranke, makar su objektivno sve manje šanse da šef državne izvršne vlasti uzme pero u ruku i stavi svoj potpis na izgon svog ministra.

Na potezu Bevanda

Međutim, vrlo je važno podsjetiti kako je Predsjedništvo HDZ-a BiH na sjednici u Vitezu podržalo inicijativu SNSD-a za smjenu Mirka Šarovića, ali ničim nije obvezalo niti naložilo Vjekoslavu Bevandi da donese odluku o njegovoj smjeni. Također treba upozoriti kako Vijeće ministara ne mora raspravljati niti se izjašnjavati o prijedlogu SNSD-a za smjenu ministra Šarovića i zamjenika Okolića i Ranke Mitrović. Vjerovatno i zbog te činjenice Klub SNSD-a je pokrenuo proceduru u Parlamentu BiH za smjenu kadrova SDS-a. Zastupnici se po ustaljenoj proceduri moraju izjasniti najkasnije do kraja oktobra, a po svemu sudeći, to će se dogoditi, dakle, sljedeće sedmice. Razvlačenja više nema, slučaj se mora raspetljati i okončati, a lider SNSD-a Milorad Dodik je poručio kako će Mirko Šarović biti smijenjen za otprilike 15 dana. Dodik je dodao kako je osigurana parlamentarna potpora za Šarovićevu smjenu.

Slično uvjerenje javno je iznio i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović. Očigledno je da i Dodik i Čović računaju na glasove iz SDP-a i SBB-a. I dok se Fahrudin Radončić javno izjasnio da podupire smjenu Mirka Šarovića, iz SDP-a nema još službene potvrde, makar se iz nekih izjava Zlatka Lagumdžije može naslutiti kako će i SDP podržati smjene funkcionera SDS-a. Od ranije je poznato kako je SDA protiv smjene Mirka Šarovića. Prepoznatljiva je dijametralno različita taktika najjačih bošnjačkih političkih stranaka koje u Parlamentu presuđuju funkcionerima stranke Mladena Bosića. Tako SDA pokušava politički profitirati čvrstim gardom da ne treba smjenjivati Mirka Šarovića koji “dobro radi svoj posao”. I mora se priznati kako je takva teza munjevito i duboko rasprostranjena u bošnjačkim političkim i drugim krugovima. Naravno, nije ključni razlog ponašanje SDA, iako i to nije zanemarivo, nego isključivo odbojnost spram Milorada Dodika. Nije niti Šarović nešto posebno obljubljen u “političkome Sarajevu”, ali je Dodik ipak svima na vrh glave. Po toj logici, Sulejman Tihić i njegov SDA će doista politički profitirati.

Vitalni interes

Sa druge strane, Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić su pronašli neki drugi interes i zavjetovali su se vođi SNSD-a Miloradu Dodiku da će učestvovati u egzekuciji ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića protiv koga, kako su naglasili, nemaju lično ništa protiv. Javnost će dati svoj sud o taktikama i kalkulacijama bošnjačkih stranaka i dojam je kako je ipak više sklona odbrani nego smjeni Mirka Šarovića, što znači, dakle, i simpatije prema stavu SDA. Konkretne reakcije će uslijediti već sljedeće sedmice.

U nekim krugovima se plasiraju spekulacije o eventualnom pokretanju mehanizma zaštite vitalnog nacionalnoga interesa u slučaju “Šarović”, pa čak i od SDA. Iako se radi o državnom ministru, teško da ima čvrstoga uporišta da baš SDA sroči žalbu Ustavnom sudu jer se ne radi o bošnjačkim nacionalnim interesima, odnosno bolje je kazati kada bi SDA to i pokrenuo, sigurno je da bi Ustavni sud BiH tu žalbu odbacio. Inače, SNSD ima dovoljno glasova i u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta BiH, tako da nema mnogo šansi da, recimo, predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić iz SDS-a svojim aktiviranjem procedure zaštite vitalnog nacionalnoga interesa srpskoga naroda u konačnici sruši Dodikov nasrtaj na Mirka Šarovića i druge funkcionere SDS-a. U svakom slučaju, prvo treba sačekati rasplet parlamentarne rasprave i odluku najvišega zakonodavnog tijela u državi.

(dnevni list)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh