ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Politika

Amir Zukić smijenjen sa pozicije generalnog sekretara, Kukiću i Džihaniću isključenje iz SDA

U toku je redovna sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA), a kako bi javnost obavijestio o donesenim zaključcima, novinarima se obratio potpredsjednik stranke Adil Osmanović.

Sjednica Predsjedništva SDA - Faktor.ba

“Predsjedništvo SDA pozdravlja porast broja zaposlenih, a koji su vidljivi iz podataka Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Ti podaci jasno pokazuju da je broj zaposlenih u BiH krajem 2017. godine veći za 45.447 osoba u odnosu na 2014. godinu, a da je u decembru 2017. bilo zaposleno 753.202 osobe, što je najveći broj zaposlenih nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma”, kazao je na početku obraćanja Osmanović, piše “Oslobođenje“…

Predsjedništvo SDA je pozvalo sve političke stranke u BiH koje su potpisale Reformsku agendu, a posebno one koji čine dio vlasti, da ispunjavaju prihvaćene obaveze iz potpisane izjave, te “da se umjesto opstrukcija posvete radu u interesu svih građana BiH”.

“Posebno pozivamo direktore i ministre iz HDZ-a BiH i SBB-a koji su zaduženi za cestogradnju da konačno ubrzaju izgradnju koridora 5C i brzih cesta, jer su se odavno stekli svi potrebni zakonski uslovi i osigurala sredstva za intenzivno pokretnje cestogradnje“, poručio je Osmanović.

Dodao je kako iz SDA odbacuju tvrdnje člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića “da odluka Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić jasno govori šta je to Federacija BiH.

“Odlučujući po zahtjevu gospodina Ljubića, Ustavni sud BiH se u svojoj odluci uopšte nije mogao, niti se bavio uređenjem i organizacijom BiH. Iz odredbi Ustava FBiH i pravnim laicima je jasno da je Federacija BiH federacija kantona, koju ravnopravno uređuju svi građani Federacije BiH, odnosno Bošnjaci, Srbi i Hrvati zajedno sa svim ost​alim građanima koji nisu pripadnici tri konstitutivna naroda”, pojasnio je potpredsjednik SDA.

SDA također osuđuje izjavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika, “da bi treći entitet stabilizovao BiH”.

“Put BiH je unutrašnja reintegracija, a zatim integracija u Evropsku uniju i NATO savez. To je jedini mogući put i samo to može dovesti do stabilnosti. Bilo kakvo zagovaranje etničkih i teritorijalnih podjela je neostvarivo i vodi BiH u destabilizaciju. Umjesto jeftinih pokušaja da se napravi spor između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH, Dodik treba prestati sa potpunom majorizacijom Hrvata u bh. entitetu Republika Srpska”, naglasio je Osmanović.

SDA smatra da je potrebno što prije donijeti izmjene Zakona o krivičnom postupku radi provođenja odluke Ustavnog suda BiH.

“Posljedice neusvajanja izmjene bi značile da se Tužilaštvo BiH i sigurnosne agencije neće moći efikasno boriti protiv organizovanog kriminala i terorizma, a istovremeno bi veliki broj pokrenutih postupaka bio obustavljen”, upozoravaju iz ove stranke.

Predsjedništvo SDA je danas isključilo iz stranke i nekoliko svojih članova.

“Mirsad Kukić i Nudžeim Džihanić su isključeni, a sa svih pozicija stranke se suspenduju Avdija Kovačević i Kenan Kamenjaš. Nakon što je Predsjedništvo SDA prije godinu donijelo odluku o suspenziji Amira Zukića sa pozicije generalnog sekretara, upućuje inicijativu Glavnom odboru da Zukića razriješi sa pozicije generalnog sekretara na narednoj sjednici”, istakao je Osmanović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh