Politika

SDA: “Čovićeva tvrdnja da ne postoji federacija kantona nije tačna”

Stranka demokratske akcije (SDA) oglasila se danas saopćenjem za javnost u kojem navodi da je apsolutno netačna danas izrečena tvrdnja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića da odluka Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić “jasno govori šta je to Federacija BiH, ne federacija kantona, već federacija konstitutivnih naroda”.

SDA - Twitter

U zahtjevu podnesenom Ustavnom sudu BiH Božo Ljubić samo je osporio usklađenost s Ustavom BiH određenih odredbi Izbornog zakona BiH koje se odnose na način izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH“, podsjećaju iz SDA, prenosi “Fena”…

Nadalje, ističu da Ljubić nije osporio niti jednu odredbu Ustava Federacije BiH, čak ni one odredbe Ustava Federacije BiH na kojima se zasnivaju odredbe Izbornog zakona BiH koje je osporio.

Odlučujući po zahtjevu Ljubića, Ustavni sud BiH se u svojoj odluci uopšte nije mogao baviti, niti se bavio uređenjem i organizacijom Federacije BiH. Ustavni sud BiH je samo djelimično prihvatio zahtjev Ljubića te je zaključio da neke od odredbi Izbornog zakona BiH koje je Ljubić osporio nisu u skladu s Ustavom BiH“, navodi se u saopštenju.

Iz SDA, također, podsjećaju da je članom 1. stav 2. Ustava Federacije BiH utvrđeno da “Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi, zajedno s ostalima, i građani Federacije BiH ravnopravno uređuju Federaciju BiH“, a da je članom 2. Ustava Federacije BiH izričito utvrđeno da se “Federacija BiH sastoji od federalnih jedinica (kantona)“.

Iz navedenih odredbi Ustava Federacije BiH i pravnim laicima je jasno da je Federacija BiH federacija kantona koju ravnopravno uređuju svi građani Federacije BiH: Bošnjaci, Srbi, Hrvati zajedno sa svim ostalim građanima Federacije BiH koji nisu pripadnici nijednog od tri konstitutivna naroda“, saopšteno je iz SDA.

Istovremeno, iz ove stranke podsjećaju da su navedene odredbe sadržane u Ustavu Federacije BiH koji je donijela Ustavotvorna skupština Federacije BiH 30. marta 1994. godine, te da su te odredbe zasnovane na odredbama Okvirnog sporazuma o Federaciji BiH koji je zaključen 1. marta 1994. godine u Washingtonu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh