Politika

Dragan Čović – Nije vrijeme viteških bitaka za BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je na konferenciji za medije po povratku iz Bruxellesa kazao kako lideri danas nisu našli rješenje izbora članova Predsjedništva i domova naroda, međutim, tvrdi Čović, došli su do nekih rješenja koja bi mogla biti kompromis.

No image - Haber.ba


Dragan Čović (Foto: Oslobodjenje)

– Kad su se rješenja iznijela na stol, onda smo imali dinamičnu raspravu i zbog toga u konačnici nije bilo dogovora. Uvjeren sam da smo napravili dobar posao i to u smislu da naši sugovornici u Bruxellesu puno bolje razumiju što je BiH i što je duh BiH. Bojim se da se bez toga često donose krivi stavovi. Jedna od sekvenci naših razgovora je išla u smjeru da donesemo amandmane na Ustav BiH, te da na općenit način riješimo ovo pitanje, a da kasnije kroz Izborni zakon rješavamo detalje. To je za mene bio neprihvatljiv pristup, jer da možemo doći do dogovora oko nekog problema, ne bismo čekali četiri godine da se provede presuda Sejdić – Finci, kazao je Čović.

Lagumdžijina kampanja

Također, kazao je kako je nakon današnjeg sastanka moguće i da se sve vrati na početak te da sve kombinacije pri izboru članova Predsjedništva ponovno budu na stolu.

– Složili smo se oko ključnog principa da jedan narod drugom neće birati predstavnike ni u domove naroda ni u Predsjedništvo BiH. Ali kad dođemo do realizacije tog principa, onda se vidi da nismo spremni praviti ustupke, izjavio je.

Komentirajući Lagumdžijine izjave kako je u Bruxellesu branio BiH, predsjednik HDZ-a BiH je rekao da “gospoda i ovo koristi za predizbornu kampanju”.

– Ostalo nam je još godinu dana do izbora da bi se građani pozivali na patriotizam i naše viteške borbe za BiH. Mi dajemo sve od sebe da pokušamo izboriti BiH koja može funkcionirati. Ne želimo praviti by pass koji će još više otežati odnose u BiH. Ne postoji nikakva mogućnost naturanja bilo kakvog rješenja. Ovo je naš problem i mi ga moramo riješiti, rekao je Čović, te dodao kako svi u BiH, i RS-u i FBiH, imaju isti problem ako se presuda Sejdić – Finci ne provede.

– Prihvatili smo direktan izbor kako bismo tražili rješenje. Ako ga ne nađemo, to neće biti samo problem FBiH i pogrešno ga je svesti samo na FBiH. Jedan od kolega je i zadnji put u Bruxellesu kazao kako se sve ovo radi kako bi se riješilo hrvatsko pitanje. Svima sam kazao da mi ovime ni slučajno ne rješavamo hrvatsko pitanje, nego samo presudu Sejdić – Finci. Ovo je daleko od rješavanja hrvatskoga pitanja, rekao je Čović.

Bengalski tigrovi

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je, pak, kazao kako “u Bruxellesu nije bilo nikakvih bengalskih tigrova koji su tobože branili BiH”.
 
– Ne znam od koga bi je to branili? Od predsjedatelja Vijeća ministara ili nas članova šestorke? Ne treba od ovoga praviti pokušaj da se profitira kod glasača. Na ovom smo sastanku po prvi put dobili dobru volju Fülea da on u narednih nekoliko dana sroči jedan dokument temeljem onog što je od svih nas čuo. To bi trebao biti inicijalni dokument koji bi svima trebao biti prihvatljivim. Također, sada se cijela priča može i restovati. Ne treba isključivati indirektan način izbora članova Predsjedništva samo jer to traže stranke iz RS-a. Time se one stavljaju iza problema, ali ulazak u EU je problem i RS-a, kazao je Radončić.

Već gubimo 47 milijuna eura

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je govoreći o nemogućnosti postizanja dogovora o uspostavi mehanizma koordinacije kazao kako su se kroz pregovore isprofilirala dva pristupa.

– Jedan je onaj koji je izradio tim stručnjaka sa svih nivoa vlasti i to je zaustavljeno. Drugi je, pak, princip da se ne poštivaju ni ustav ni zakoni, nego se pokušava unitarizirati Federaciju. Želi se poništiti 12 isključivih i osam podijeljenih nadležnosti županija. Osobno nikad neću učiniti ništa što krši ustave i zakona jer je to kazneno djelo. Moramo uvažavati ustavne nadležnosti svake razine vlasti, rekao je Bevanda, te dodao kako zbog neprovođenja presude Sejdić – Finci i neuspostave mehanizma koordinacije BiH već gubi 47 milijuna eura iz IPA fondova, a pod rizikom je čak 147 milijuna eura.

(oslobodjenje.ba)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh