Politika

Milorad Dodik – Ukoliko ne dođe do dogovora u Briselu, RS nije spremna trpiti sankcije

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da ukoliko stranke iz Federacije BiH ne postignu dogovor u vezi sa provođenjem odluke "Sejdić-Finci", pokazati će se da je BiH apsolutno problematična i da je riječ o suštinskim neslaganjima hrvatskog i bošnjačkog naroda.

No image - Haber.ba


Milorad Dodik i Bakir Izetbegović u Briselu (Foto: Arhiva)

“Ukoliko ne dođe do dogovora u Federaciji, svjestan sam da je Evropa odlučna poduzeti određene mjere sankcioniranja i tada smo i mi predmet tih sankcija. Republika Srpska nije spremna trpiti i biti kolateralna šteta u svemu tome. Jasno ćemo poručiti javnosti tko je kriv, a vidjeti ćemo i na koji način ćemo se obraniti od te štete”, naglasio je predsjednik Dodik uoči današnjeg sastanka na visokoj razini u Briselu.

On je rekao da u tom slučaju Republika Srpska ispada kolateralna šteta, jer RS ima posljedice zbog nečinjenja nečega u FBiH.

“Mi smo svoje uradili, oni nisu. I to nije prvi put. Kod MMF-a smo ispunili uvjete prije dvije-tri godine, a čekali smo na sredstva duže i dobili ih u najgorem vremenu. A da smo ih dobili nekoliko godina ranije lakše bi prošli sve ovo što je nosila svjetska ekonomska kriza”, istakao je Dodik, izrazivši mišljenje da, ipak, neće biti sankcija, već prije nekih mjera uzdržanosti EU prema BiH.

Dodik je rekao da se o eventualnim sankcijama pravi i predstava, jer mnogi ljudi ne razumiju o čemu je riječ.

“Pet miliona izgubljenih sredstava za poljoprivredu bilo je usmjereno na to da se na razini BiH napravi nova agencija. Mi to, naravno, nismo htjeli, jer BiH nema nadležnost za poljoprivredu i ako se ta sredstva za jačanje institucionalnih kapaciteta na razini BiH obustave, mi nemamo ništa protiv. Mi hoćemo da se to dogodi. Ali, ako je riječ o sredstvima koja jačaju kapaciteta na drugim razinama vlasti, naravno da smo zainteresirani da te pare dobijemo i tako jačamo naš kapacitet”, naglasio je predsjednik RS.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, ponovio je da je za Republiku Srpsku prihvatljiv onaj model koji dogovore stranke u FBiH.

“Mi smo napravili jedan strateški dobar otklon od tih unutarnjih trzavica i urušili jednu tendenciju koja je bila prisutna svih godina unazad, a to je da se federalni problemi transferiraju na nivou BiH. Tada se uključi Republika Srpska koja je u pravilu morala dati benefite i svoje ustupke kako bi se nešto riješilo na razini BiH. To više nije moguće. Mi smo naš problem riješili, njihov ostaje i neka ga riješe. Mi nemamo ništa s tim, niti želimo da imamo”, poručio je Dodik.

On je dodao da je obaveza predstavnika iz Republike Srpske da se pojave u Briselu, mada su oni svoju obavezu u realizaciji provođenja odluke “Sejdić i Finci protiv BiH” završili kroz principe koji su usvojeni.

“Rečeno je da izravan izbor ostaje, što nama i odgovora, i da Republika Srpska ostaje jedna izborna jedinica. To je ono što smo od početka zagovarali i spremni smo da učinimo izmjene i da se prilagodimo ovoj odluci. Taj posao smo završili i sa Narodnom skupštinom, a jasno je bilo i prošli put u Briselu da je nužno to pitanje riješiti isključivo u Federaciji”, dodao je Dodik.

On je podsjetio da se tada insistiralo na dva modela – jedan od SDP-a, a jedan od SDA, i da su se predstavnici iz FBiH vratili u Sarajevo sa namjerom ili potrebom da to završe da bi se sutra u Bruxelles došlo samo na promociju dogovora, a ne da se traži neko novo rješenje.

“Prema onome kako sam razumio, tog dogovora među njima nema. Republika Srpska je u tom smislu relaksirana, završili smo posao i idemo tamo, jer je nekome potrebno da budemo dio neke cjeline bez namjere da se uključujemo u dalji dijalog. Za nas je to pitanje završeno i nijedna druga varijanta, niti alternativa nije moguća”, istakao je Dodik.

On je za RTRS rekao da bi volio da dođe do dogovora, jer BiH u tom slučaju ispunjava jedan zahtjev u vezi sa aplikacijom za članstvo u EU i skida moru koja je veoma teška u samoj BiH i u odnosima sa EU.

Predstavnici RS u Briselu došli sa ranije usuglašenim stavom o provođenju odluke “Sejdić i Finci”, a lideri iz FBiH sinoć su obavili posljednje konsultacije pred sastanak na visokom nivou.

Lideri političkih stranaka iz BiH potpisali su 1. oktobra u Briselu principe za provođenje odluke “Sejdić i Finci”, u kojima se navodi da će članovi Predsjedništva BiH biti birani direktno – jedan član iz Republike Srpske, a dva iz Federacije BiH.

Učesnici sastanka tada su od dužnosnika EU dobili rok od deset dana za postizanje konačnog dogovora.

(srna)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh