Politika

Rasprava o borbi protiv korupcije u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS: Opozicija iznijela niz optužbi

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republike Srpske o informaciji o realizaciji Strategije borbe protiv korupcije u bh. entitetu RS za period 2013.-2017. godina poslanici opozicije iznijeli su niz optužbi na račun vladajuće koalicije, javlja Anadolu Agency (AA).

Narodna skupština bh. entiteta RS - 20minuta.net

Advertisements

Koncesije, privatizacija, uvećavanje računa, dodjela kredita bez garancija, korupcija pri tenderima – samo su neke od tema koje su pokrenuli poslanici opozicije.

Branislav Borenović, poslanik PDP-a naveo je da je opozicija pokušala da da doprinos suzbijanju kriminala i korupcije. Prema računici ove stranke, bh. entitet RS je kroz brojne afere oštećena za iznos od tri milijarde KM. Naglasio je da je PDP u više navrata prijavljivao slučajeve korupcije.

“Trošimo energiju i resurse, jedino što još uvijek možemo jeste da govorimo o tome. Sedam krivičnih prijava leži u raznoraznim tužilaštvima, niti jedan nije doveden do kraja”, kazao je Borenović.

Miroslav Brčkalo, takođe iz PDP-a, ocijenio je da su rezultati za period na koji se odnosi informacija “blago rečeno poražavajući”.

Davor Šešić, poslanik SDS-a podsjetio je da se u informaciji navodi veći broj zakona koji su usvojeni radi efikasnijeg suzbijanja korpucije, te napomenuo da cilj nije u donošenju zakona, nego u njegovom sprovođenju.

“Mnogo je afera koje nisu dobile svoje epilog”, rekao je Admir Čavka, poslanik Koalicije Domovina i dodao da je dodatni problem što tužilaštva ne rade svoj posao, a kompletna situacija utiče na to da investitori zaobilaze ovo područje.

Poslanik SNSD-a Igor Žunić izjavio je danas da sva saznanja u vezi s djelima u kojima postoji sumnja na korupciju treba prijaviti.

Žunić je apelovao da nadležne službe, počevši od tužilaštva, rade svoj posao.

U Informaciji o realizaciji Strategije borbe protiv korupcije u bh. entitetu RS u periodu 2013.-2017. godina navodi se da je od 2014. do 2016. godine otkriveno ukupno 1.096 krivičnih djela privrednog kriminaliteta koja imaju obilježja korupcije, a tužilaštvima su podnesena 682 izvještaja protiv 1.007 osoba. Od ukupnog broja tih krivičnih djela 28,9 posto su iz oblasti zloupotrebe službenog položaja.

Nakon što su završili raspravu o Informaciji o realizaciji Strategije borbe protiv korupcije u bh. entitetu RS u periodu 2013. – 2017. godina poslanici Narodne skupštine bh. entiteta RS razmatraće i Nacrt strategije borbe protiv korupcije u bh. entitetu RS od 2018. do 2022. godine.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh