Politika

Povratak iz Bruxellesa – Zlatko Lagumdžija: "Veliki sam optimista"

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, večeras je, nakon povratka iz Bruxellesa, kazao kako dolazi izuzetno zadovoljan postignutim napretkom kada je u pitanju rješavanje presude Sejdić-Finci, pogotovo što se tokom sastanka stavila tačka na podjelu Federacije BiH koji su pokušali napraviti HDZBiH i SDA svojim lošim rješenjima.

No image - Haber.ba


Zlatko Lagumdžija (Foto: Oslobođenje)

DB model

– Prije svega, govorim o pripremljenom paketu, kako smo ga nazvali DB modelu presude Sejdić-Finci. To je fantomski model koji smo tek danas praktično dobili u pisanoj formi pri čemu je imao mali problem. Sve su se složili osim toga kao izgledaju karte, kako izgleda podijeljena FBiH, kako izgleda drugi ili treći entitet ili kako bi ga već nazvali. Nama je cilj bio da taj model konačno izađe na vidjelo, da ga prodiskutujemo i vrlo jasno i precizno odbijemo, uz poruku da se na taj način ne može tražiti rješenje, istakao je Lagumdžija, te dodao da je izuzetno važno što u narednih sedam, osam dana imaju šansu, da uz sudjelovanje  Evropske Unije dođu do ozbiljnog rješenja koje će otvoriti put ka mirenju i nacionalnog i građanskog u BiH.

“Na putu smo da dobijemo suštinsku implementaciju presude Sejdić-Finci koja će značiti da se vodi briga i o hrvatskom pitanju, ali i da imamo senzibilitet i prema građanima koji se zovu Ostali i ne žele da budu diskriminirani”, kazao je Lagumdžija. Dodao je da je u tom pogledu “sužen prostor”, jer je dogovoreno da se rješenje traži u direktnom izboru članova Predsjedništva BiH.

Predsjednik SDP-a nije želio razmišljati šta bi bilo ukoliko se do 10. oktobra ne postigne dogovor, jer vjeruje u ovu zemlju.

– Vidio sam jako puno ljudi kojima je u interesu bilo da se ne dogovorimo, da bude princip što gore to bolje, a da oni ne budu krivi za to što nismo odmakli dalje. Imam više nade i optimizma nego što sam imao prije 48 sati i nego što sam to imao na polovini današnjeg sastanka. Danas smo zaustavili odlazak u krivi smjer, u ćorsokak i mislim da do 10. oktobra trebamo iskoristiti sve da napravimo pomak. Ohrabren sam ponašanjem EU, koja do sada nije imala toliko entuzijazma. Drago mi je što su shvatili da učenici nisu u stanju da sami pišu domaću zadaću, bez obzira šta im se kaže. Sad imamo uključenost EU i to nam budi nadu, više nego što je budimo sami sebi, dodao je Lagumdžija.

Početak kraja

Prema njegovim riječima, osim sprečavanja DB modela, cilj SDP-a je bio da jučerašnji sastanak ne bude uvod u čitav niz negativnih događaja, počevši od sankcija institucija EU prema BiH. Pojasnio je da time misli na prijeteću ”lošu rezoluciju Vijeća Evrope” i okončanje pregovora vezano za implementaciju presude u slučaju Sejdić-Finci.

– To bi značilo početak kraja našeg puta ka EU odnosno vrlo konkretno o korištenju IPA fondova. Prvi cilj nam je bio da ne dođe do toga. Drugi cilj nam je bio da pokušamo Evropsku komisiju i EU, vodeće evropske zemlje uključiti u taj proces. Mislim da je više nego očigledno da se u tome uspjelo, istakao je Lagumdžija.

(oslobođenje)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh