Politika

Parlament bh. entiteta RS odbio naziv “bosanski jezik”

Skupština bh. entiteta Republika Srpska (RS) usvojila je danas Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju, ne prihvativši amandmane većinski bošnjačke koalicije “Domovina”, koji su predviđali uvođenje naziva “bosanski jezik” u tom entitetu Bosne i Hercegovine.

Narodna skupština bh. entiteta RS - 20minuta.net

Zastupnici “Domovine” tražili su od Ministarstva prosvjete i kulture da se u školama u bh. entitetu RS bosanski jezik prizna kao “jezik koji koriste Bošnjaci”, jedan od tri konstitutivna naroda u bh. entitetu RS i Bosni i Hercegovini.

Zastupnik te koalicije Nedim Čivić upozorio je da učenici bošnjačke nacionalnosti u okolini Zvornika ne idu na nastavu jer im se u školske dokumente ne upisuje bosanski jezik iako je Ustav definisao da Bošnjaci imaju pravo zvati svoj jezik kako žele, prenosi “Beta”…

Ministar prosvjete i kulture bh. entiteta RS Dane Malešević odgovorio je da se ponaša u skladu s Ustavom RS-a, u kojem je naveden “jezik bošnjačkog naroda”.

Jezici srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda

U Ustavu bh. entiteta RS stoji da konstitutivni narodi tog entiteta – Srbi, Bošnjaci i Hrvati – govore jezicima srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Parlament bh. entiteta RS danas je, uprkos protivljenju bošnjačkih zastupnika, usvojio i Nacrt zakona o zaštiti žrtava ratne torture.

Usvojen je i Nacrt zakona o oduzimanju imovine proizašle iz kaznenog djela, koji je upućen u javnu raspravu.

Vladajuća većina, predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, prihvatila je odluku o zaduženju bh. entiteta RS u iznosu 51,3 miliona eura kod Svjetske banke za restrukturisanje entitetskih Željeznica RS.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh