Politika

Dodik: “Neću dozvoliti vježbu NATO-a i OS BiH”

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da će na opštim izborima u oktobru biti izabran za srpskog člana Predsjedništva BiH, te istakao da ta pozicija znači odgovornost, jer je, kako je kazao, previše oteto bh. entitetu Republici Srpskoj i preneseno na nivo BiH, koji sada pokušava da se nadredi bh. entitetu RS.

Milorad Dodik - TheSrpskaTimes.com

Advertisements

“Mi želimo da stvar vratimo na nivo Ustava i to nije privilegija, to je ozbiljan i težak posao koji tamo treba da se uradi”, istakao je Dodik.

On je najavio da će uvesti neke nove odnose u Predsjedništvo BiH i tražiti da se oni poštuju, kao i da se zalaže za demilitarizaciju BiH…

Navodeći da predstoji mnogo stvari koje se trebaju riješiti na nivou BiH, Dodik je ocijenio da do toga neće doći ni za njegovog mandata.

“BiH je nerješivo čvorište, neuspješna i nemoguća zemlja”, ponovio je Dodik.

Dodao je da bh. entitet RS neće dozvoliti da se u Banja Luci održi vježba Oružanih snaga BiH i NATO-a, kao i da ne postoji nijedan ozbiljan razlog da postoji vojska BiH, osim koji je nametnut, da bude ekspozitura NATO-a.

On je naglasio da nije problem održavanje vježbe sa NATO-om, već mogućnost korištenja u toj vježbi osiromašenog uranijuma.

“Učinit ćemo sve da se ta vježba ne održi u Banja Luci, a da li će se održati u Federaciji BiH, to je drugo pitanje”, rekao je Dodik i podsjetio da je u entitetskom parlamentu usvojena odluka o vojnoj neutralnosti.

Dodik je naglasio da je opozicija iz bh. entiteta Republike Srpske, koja čini vlast na nivou BiH, učestvovala na pripremnim sastanicima na kojoj se razgovaralo o održavanju te vježbe, te da su tražili da se daju garancije da se neće koristiti osiromašeni uranijum.

On je istakao da opozicija vodi “izdajničku misiju na nivou BiH”, da nema odgovornost prema ovom bh. entitetu i da “jača centralističku ulogu Bosne i Hercegovine”.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh