Politika

“Lično sam se založio da Konaković bude premijer u najjačem kantonu, izbjegavao je susrete sa nama, trebao je…”

Okončana je sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA), na kojoj se, između ostalog, raspravljalo i o inicijativi za smjenu aktuelnog premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića.

Bakir Izetbegović - Slobodna-Bosna.ba

Advertisements

Konaković je, podsjećanja radi, krajem prošle sedmice saopštio odluku o napuštanju SDA, ali ne i napuštanje pozicije na čelu Vlade Kantona Sarajevo. Kantonalni izvršni odbor SDA je na danas održanoj sjednici donio zaključak o pokretanju inicijative za Konakovićevu smjenu, a taj je zaključak proslijeđen Predsjedništvu na potvrđivanje, piše “Slobodna Bosna“…

Usaglašene zaključke Predsjedništva SDA predstavio je predsjednik te stranke Bakir Izetbegović. O tački dnevnog reda, koja se odnosi na unutarnja stranačka pitanja, su članovi Predsjedništva SDA tek počeli raspravljati oko 19:00 sati te će zaključak vezan za premijersku poziciju Elmedina Konakovića biti donesen u nastavku sjednice, koja će, prema Izetbegovićevim riječima, trajati još nekoliko sati.

Ipak, dio obraćanja je posvetio upravo poziciji Elmedina konakovića i njegovoj odluci da napusti SDA.

“Gospodin Konaković je bio jedna od naših mladih uzdanica, čovjek za kojeg sam se ja lično potrudio da dobije poziciju premijera u najjačem kantonu u BiH, čija razvojna komponenta je jača nego svih ostalih kantona zajedno. Kanton Sarajevo ima ogroman budžet i velike probleme. Gospodin Konaković je trebao da ih rješava, da vodi velike projekte”, kazao je Izetbegović.

Konaković, dodao je, nije trebao olako dati ostavku u SDA te je probleme koje ističe trebao rješavati sa rukovodstvom stranke.

“Trebao je to rješavati prije svega sa mnom, a ne da ja saznajem iz novina šta on ima da kaže i da on uporno traži greške SDA. Mislim da je on ovu stvar pripremao posljednjih nekoliko mjeseci jer je izbjegavao susrete sa nama. Gospodin Sarajlić ga je tri puta zvao. Tek na moju intervenciju se sa njim sreo”, izjavio je Izetbegović.

Predsjednik SDA je dodao da su građani dali mandat SDA, a da je SDA dala mandat Konakoviću i da bi ga on trebao vratiti.

“U stranci uvijek ima problema. Mi ćemo danas napraviti neke rekonstrukcije, prečistit ćemo stranku pred ovu izbornu utrku”, izjavio je Izetbegović.

“Predsjedništvo SDA pozdravlja donošenje nove strategije EK koja šalje jasnu poruku da je budućnost Zapadnog Balkana u EU i da BiH do 2025. godine može sustići države koje su ispred nas. U tom smislu, čestitam Vijeću ministara BiH na usvajanju Upitnika danas kojeg ćemo predati 28.2. Junckeru kada bude u posjeti BiH”, kazao je Izetebgović.

“Najoštrije se osuđuje specijalni rat koji se vodi protv Bošnjaka a kojeg su kreirale sile unutar ove zemlje i regiona, a koje se trude da Bošnjake prikažu u negativnom svjetlu. Namjera je da se izvrši pritisak na Bošnjake i lidere. Bošnjaci se nikada neće odreći svojih civilizacijskih dostignuća. Kada su ubijani, nisu posegnuli za osvetom”, dodao je.

Kazao je da ni danas niti bilo kada neće prihvatiti rješenja koja su suprotna evropskim standardima.

“Ni danas ni u buduće nećemo prihvatii nikakva rješenja koja su suprotna evropskim standardima. Kreatorima negativne slike poručujemo da pogledaju u vlastita okruženja u kojima bujaju anticivilizacijske tekovine”, kazao je i dodao:

“Tražimo da se OHR uključi u aktivno pronalaženje rješenja za status Doma naroda. SDA poziva HDZ i SBB da umjesto što pokušavaju smijeniti Šerifa Isovića iz Porezne uprave, osiguraju da se ubrza cestogradnja za šta su ostvarene sve pretpostavke i uslova”.

“Dajemo punu podršku Ramizu Salkiću za borbu ravnopravnost Bošnjaka na području bh. entiteta RS kao i svih naroda i građana BiH”, dodao je Izetbegović.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh