Politika

“Esselamu alejkum, dobar dan, podnosim neopozivu ostavku…” Pročitajte e-mail premijera KS

Kantonalna javna preduzeća posvađala su zvaničnike Stranke demokratske akcije (SDA) u Kantonu Sarajevo. Epilog nove svađe je, prema saznanjima “Faktora”, ostavka premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića na stranačke funkcije.

Elmedin Konaković - Anadolija

Advertisements

Konaković je ostavku najavio svojim kolegama u Izvršnom odboru već pri napuštanju sjednice, rekavši da ga “boli glava”, a jutros je i formalno pokrenuo tu proceduru slanjem e-maila u kojem navodi:

“Poštovani predsjedniče Sarajliću (Asim Sarajlić, predsjednik KOSDA KS, op. a.), cijenjeni članovi IOKOSDA, esselamu alejkum i dobar dan. Obavještavam vas da podnosim neopozivu ostavku na sve funkcije u organima SDA. Ostavku sa detaljnim obrazloženjem ću dostaviti pismeno”. Elmedin Konaković

Razlog zbog kojeg je došlo do rasprave na jučerašnjoj sjednici Izvršnog odbora SDA Kantona Sarajevo bili su izvještaji o radu kantonalnih javnih preduzeća, koji će se sutra naći pred zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo.

Većina članova Izvršnog odbora bila je za to da se izvještaji o radu za pojedina preduzeća skinu sa dnevnog reda sutrašnje sjednice, čemu se Konaković usprotivio. Svojim neistomišljenicima je, prije napuštanja sjednice, prigovorio da ne uvažavaju njegovo mišljenje, a zatim je najavio ostavke na stranačke funkcije.

Najviše je sporenja bilo kada je na red stigao izvještaj o radu KJP “ZOI '84” Olimpijski centar Sarajevo d.o.o. Sarajevo za 2016. godinu. Sporenja na relaciji Konaković – menadžment ovog preduzeća, prije svih direktor Midhat Hubijar, su aktuelizovana još ranije, u novembru prošle godine.

Hubijar je na poziciju direktora KJP “ZOI '84” imenovan kao kadar Općinskog odbora SDA Novi Grad, a zategnuti odnosi te općinske organizacije i premijera traju još od ljeta prošle godine. Konaković je žestoko kritikovao menadžment KJKP “Vodovod i kanalizacija”, predvođen direktorom Nezirom Hadžićem, što je rezultovalo i njihovom smjenom. S druge strane, Izvršni odbor SDA Novi Grad je zatražio od stranačkog rukovodstva smjenu Konakovića, na šta je uslijedio žestok odgovor premijera.

Sporno je, saznaje se, bilo i uvrštavanje izvještaja o radu JP “Televizija Kantona Sarajevo” d.o.o. Sarajevo za 2016. godinu. Većina članova Izvršnog odbora je tražila skidanje i ovog izvještaja sa sjednice, pravdajući to neusaglašenim stavovima sa koalicionim partnerima iz Saveza za bolju budućnost (SBB), koji imaju određene zamjerke na način rada ovog javnog preduzeća.

Konaković je, podsjećanja radi, bio potpredsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, kao i član Izvršnog odbora SDA Općinske organizacije Centar. Podnošenje ostavke na stranačke funkcije tumači se kao prvi korak ka napuštanju te stranke. U javnosti su se već pojavile spekulacije o njegovom nastupu na predstojećim izborima u okviru nezavisne liste, piše “Faktor“…


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh