Politika

Austrijski desničar uz Dodika i Rusiju: “Bez Srba nema mira na Balkanu”

Austrijski vicekancelar i predsjednik desno populističke Slobodnjačke stranke Austrije (FPÖ) Heinz-Christin Strache tvrdi da se mir i saradnja na Balkanu ne mogu da se postignu protiv Srba ili bez njih, već samo zajedno sa njima.

Milorad Dodik i Heinz-Christin Strache - Srna.rs

Advertisements

Situaciju, na Zapadnom Balkanu uopšte, vidi tako da je, nakon svih otvorenih rana i strahova rata, potrebno vrijeme za međusobno prilaženje i ponovno uspostavljanje povjerenja, prenosi “Tanjug”…

Na nedavne kritike austrijskih medija i opozicionih političara zbog bliskog odnosa sa predsjednikom bh. entiteta Republike Srpske Miloradom Dodikom i prihvatanja ordena bh. entiteta RS, Strache je naglasio da je njegov stav da na diplomatskom nivou Austrija treba da se dobro razumije i održava kontakte sa svim političkim predstavnicima u svijetu.

“Godinama imamo diplomatski prijateljski pristup i prema (bh. entitetu) RS. Poštujemo suverenitet države Bosne i Hercegovine, gdje žive tri naroda, ali, istovremeno, i pravo na samoopredjeljenje naroda. Od Dejtonskog sporazuma postoji državna struktura koja se sastoji od dva entiteta – Federacije i RS, oba entiteta biraju predsjednika i parlament, a 10 kantona imaju dodatno zasebne vlasti. Do danas je tako da postoji međunarodni mandat i visoki predstavnik. To sve još nije konačno riješen održivi razvoj. Želimo da održimo kanal za razgovor sa svima. Potrebno je zajedničko riješenje za održivi mirni razvoj u regionu”, objasnio je on i ponovo se pozvao na primjer Južnog Tirola kao uzor za obezbjeđivanje autonomnih prava tamo gde postoji želja za samoopredeljenjem.

Austrijanci su, kaže, veoma ponosni na svoju neutralnost i suverenost. Austrijski pristup EU je da se Briselu daje manje zadataka, ali da oni budu bolje sprovedeni, a ne da se Uniji daje sve više nadležnosti, a da ne funkcioniše dobro.

“S tim u vezi bih podsjetio na obezbijeđivanje vanjske granice. Srbija je uvek bila ključna zemlja, posebno imajući u vidu njenu historijsku vezu sa Rusijom. Naša želja je da za konfliktnu situaciju i sankcije koje postoje prema Rusiji nađemo način da ih konačno ukinemo i uspostavimo tiješnju saradnju sa Moskvom. Srbija je možda u ovoj fazi neko ko može da nas poveže i pomogne u ovom geostrateškom pitanju”, ocjenjuje Štrahe.

Vjeruje da bi bilo dobro ako bi EU ekonomski tjesnije sarađivala i sa Rusijom, čak da se u budućnosti uspostavi zona slobodne trgovine.

Svakako je uvjeren da dalje “ledeno doba” ne koristi ni jednoj strani.

“To je bio i moj pristup koji sam i prije ‘Majdana’ imao i iznosio prema EU. To upozorenje, međutim, nisu čuli. Tada sam s pravom, kako se naknadno potvrdilo, govorio da je neophodno da se vode razumni trilateralni razgovori EU – Ukrajina – Rusija, da se nađe zajedničko rješenje kada je riječ o približavanju Ukrajine EU. Kroz pregovore se moglo naći rješenje za suprostavljene stavove”, kaže Strache.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh