Politika

BAKIR IZETBEGOVIĆ O POLITIČKOJ SITUACIJI I “DAYTONU 2”: “Ne možemo dovijeka imati OHR”!

“Godina na izmaku bila je opterećena vraćanjem u prošlost i to je bilo neizbježno”, rekao je u intervjuu za “BHRT” član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Bakir Izetbegović - Screenshot/BHRT.ba

Izetbegović je pojasnio kako je suočavanje s prošlošću bilo neizbježno jer je 2017. godine navršeno 25 godina od početka rata, stvaranja vojski i paravojski, od prvih teških zločina. Navšilo se, kako je kazao, i deset godina od presude za genocid u Srebrenici, izrečene su i dramatično važne presude u Hagu i sve je to uticalo na vraćanje u prošlost.

“Zbog toga su koalicije bile destabilizovane i ranjene, ali ipak su one iznijele neke stvari”, rekao je Bakir Izetbegović.

“Neki su bili preoptimistični na početku godine, a neki od nas nismo htjeli taj preveliki optimizam da umanjujemo”, rekao je Izetbegović. Ocijenio je da je percepcija u javnosti lošija nego što je realno stanje u državi.

“Kasni se sa Upitnikom, recimo bh. entitet Republika Srpska pet mjeseci uopće nije dostavila odgovore. Postoje razlozi zašto se kasnilo, ali ja se nadam da će odgovori na Upitnik biti predati za nekih 15 do 20 dana”, nada se Izetbegović.

Slična stvar je i sa aktivacijom MAP-a, gdje je, kako kaže, grčevit otpor pružen iz bh. entiteta Republike Srpske, tako da su “jasni razlozi kašnjenja koji su rezultat opstrukcija”.

“Unutar same koalicije je bilo, nažalost, politikanstva, jer smo potpisali neke obavezujuće papire, agende, kojih se poslije toga mnogi nisu držali”, tvrdi Bakir Izetbegović.

Bosna i Hercegovina, prije ili kasnije, mora profunkcionisati bez stranaca, smatra Izetbegović, te navodi da sve medijacije mogu biti privremene mjere, koje će omogućiti da BiH konačno profunkcionira sama.

“Ne možemo mi dovijeka imati OHR i ovakvo prisustvo međunarodne zajednice. I ona je u zadnjih deset godina u velikoj mjeri prepustila Bosni i Hercegovini da ´prohoda´, da to sve profukcioniše bez snažnog prisustva i intervencija međunarodne zajednice”, kazao je za “BHRT” član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Smatra da BiH mora proći neophodnu fazu u kojoj će konačno četiri, pet ili šest aktera koji čine koalicije u BiH sazrijeti.

“Pa možda nije ni loše da iskušaju, da vidimo koliko mogu postići sa tim nekim pretjeranim postizanjem ciljeva koji su na liniji nekih ratnih obećanja i ambicija. Nakon toga će se svako vratiti onome što je realno”, smatra Izetbegović.

“Dejton 2” Izetbegović ne smatra realnom opcijom, jer je to, kako vjeruje, konferencija koja bi morala biti ozbiljno pripremljena, a ako ne bi bila, to bi stvari moglo povući unazad.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh