Politika

Zvizdić: “Ideja o ‘Dejtonu 2’ je vrlo interesantna i ne treba je u startu odbaciti”

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ocijenio je da je godina na izmaku bila prilično uspješna kada se govori o radu Vijeća ministara iako je ona za Zvizdića bila predizborna godina.

Denis Zvizdić - Anadolija

“Nažalost 2017. i 2018. su predizborne godine. Često održavanje izbora nešto je što destruktivno utiče na rad vlada i uopće na progres BiH. Međutim, u godini na izmaku Vijeće ministara realiziralo je većinu planova posebno u oblasti evropskih integracija i ekonomskog razvoja”, kazao je Zvizdić, piše “Fena”…

Podsjetio je da su upravo te dvije oblasti bile osnovni fokus djelovanja Vijeća ministara, a tome u prilog govori i činjenica da su svi vitalni ekonomski parametri u porastu, a u toku je i finalizacija odgovaranja na Upitnik Evropske komisije, poslije čega bi BiH trebala dobiti kandidatski status za članstvo u EU.

Mišljenja je da je u 2017. godini očuvan nivo političke i društvene stabilnosti, te su sve to parametri zbog kojih je predsjedavajući Zvizdić izrazio zadovoljstvo.

“S druge strane ukupnom političkom situacijom, neproduktivnom predizbornom retorikom i radikalnom retorikom koja se počela koristiti, ali i pokušajem blokade svih pozitivnih procesa, ne možemo biti zadovoljni”, stav je Zvizdića.

Ocijenio je da je potrebno vratiti se na polje i fokus evropskih integracija te ekonomskog razvoja, ali i raditi na pokretanju ciklusa investicija te povećanju broja radnih mjesta, što je, dodao je, najvažniji zadatak svih vlada u BiH.

Govoreći o godini koja dolazi istaknuo je da će ona biti “obojena” dodatnim tenzijama ili dodatnom radikalnom retorikom, što će biti u funkciji izborne kampanje, a to će otežati rad svih vlada.

Osvrnuo se i na nedavne izjave koje su govorile o mogućnosti takozvanog “Djetona 2”, kazavši da se pogrešno razumije ukupan “paket” Dajtonskog mirovnog sporazuma, a posebno kada je u pitanju Ustav BiH.

“Ukoliko se nastavi dosadašnji međustranački odnos vladajućih političkih partija koji nas uglavnom vodi ka blokadama, ideja o “Dejtonu 2” je vrlo interesantna i ne treba je u startu odbaciti. Svi u BiH moraju imati isti cilj, a to je funkcionalna BiH u kojoj će se narodi i građani osjećati komotno”, pojasnio je Zvizdić.

To se, smatra, može riješiti izmjenama Ustava BiH i unapređenjem sveukupne legislative u BiH, dodajući da se ne može postojeći Dejtonski mirovni sporazum smatrati, kako se često kaže “švedskim stolom” te s njega uzimati ono što nekome odgovara.

Na pitanje postoje li mogućnost da predstavnici međunarodne zajednice u BiH aktivnije angažiraju u rješavanju aktuelnih problema u BiH, predsjedavajući Zvizdić je naglasio da oni djeluju u okviru svog mandata, pomažući BiH da unaprijedi neke procese posebno kada je put BiH ka EU u pitanju.

Prisutnost međunarodne zajednice nazvao je važnom posebno u kontekstu mira i stabilnosti u cijeloj regiji.

“Ne mogu se susjedne države, pod izlikom dušebrižništva za BiH, miješati u unutrašnja pitanja BiH. Daleko je važnije da prestane uticaj susjednih zemalja nego da prestane uticaj međunarodne zajednice koja je prijatelj evropskih i NATO procesa”, zaključio je Zvizdić.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh