Politika

Kako Čović vidi rat u BiH: “Došlo je hiljade boraca iz arapskog svijeta, hrvatska komponenta samo štitila svoj prostor”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović gostujući u emisiji “Nedjeljom u dva” kod voditelja Aleksandra Stankovića na HRT-u rekao je kako je Bosna i Hercegovina njegova domovina.

Dragan Čović - Screeshot/HRT.hr

Advertisements

“Živim u Bosni i Hercegovini i ondje ću vjerojatno i okončati svoj život. BiH je mjesto gdje bi se moglo živjeti po mjeri čovjeka i ostvariti sve svoje ambicije posebno kada se jednog dana pridruži evropskoj porodici”, istakao je gostujući na “HRT“-u.

Uvjeren je da velika većina Hrvata doživljavaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu iako postoje ljudi koji misle da ona neće preživjeti, da bi se “trebalo drugačije organizovati, da smo kao narod potpuno neravnopravni“.

“Gotovo svi vjerujemo da Bosna i Hercegovina treba biti država hrvatskog naroda odnosno da je ona naša domovina”, ističe. Čović kaže kako ne bi radio ovaj posao da nije optimističan i da ne vjeruje da se može napraviti veliki iskorak.

Čović je rekao kako je i danas jak međunarodni uticaj u zemlji.

“Ne možemo autonomno normalno funkcionisati, ali ukoliko budemo mudri unutar Bosne i Hercegovine taj će uticaj slabiti”, dodao je.

Dodaje i da “kroz haški tribunal završava se jedan proces, ali je evidentno da smo danas na poziciji na kojoj smo bili prije dvadeset godina. Puno toga je selektivno napravljeno i kad gledamo statistiku haškog tribunala evidentno je da je samo djelomično zadovoljena žrtva. Mi smo pokazali otklon od svakog zločina, zločin je zločin i svako ko ga je izvršio trebao bi odgovarati“.

Na pitanje o presudama bosanskohercegovačkim Hrvatima, Čović je rekao kako se ona mora uvažavati.

“Imamo drugostepenu presudu koja je pravosnažna i treba vidjeti ima li načina da se ona preispita. Te ljude poznajem privatno i o njima imam svoj stav. General Praljak svojim činom poslao je jednu snažnu, snažnu poruku”, istakao je Čović.

Na pitanje o podršci Dariju Kordiću, Čović je rekao da kao predvodnik jednog naroda, ponekad treba pokazati hrabrost.

“Sukob bošnjačkog i hrvatskog naroda bio je jedan užasan krvavi sukob širom Bosne i Hercegovine. Sve ono što se nije realizovalo kroz razne mirovne planove, pokušalo se ostvariti sukobima na terenu”, smatra.

Na pitanje da li je sukob imao međunarodnu komponentu, Čović kaže da je tu bilo mnogo različitih komponenti.

“Na hiljade boraca došlo je iz arapskog svijeta”, rekao je Čović.

Na Stankovićevo pitanje o hrvatskim vojnicima, Čović kaže kako je hrvatska komponenta imala svoju ulogu da bi zaštitila svoje prostore.

Na pitanje vidi li rješenje u trećem entitetu, Čović je rekao kako već više od deset godina traži put za hrvatski narod u BiH.

“Predlagali smo četiri teritorijalne, federalne jedinice. Treći entitet je danas ozbiljna mogućnost za BiH. Po logici stvari bi bilo da srpski, hrvatski i bošnjački narod mogu birati svoje predstavnike. Bez tri konstitutivna naroda nema Bosne i Hercegovine”, rekao je Čović.

Siguran je da će Hrvati ostvariti svoju jednakopravnost.

“Hoće to biti kroz tri entiteta ili šest, ne znam. Dogovor triju naroda mora postojati, o rješenjima moramo maštati, ali dogovora će biti”, rekao je Čović.

Cijelu emisiju pogledajte u priloženom videu:


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh