Politika

Federalni budžet za 2018. godinu veći za 5 posto od ovogodišnjeg

Federalna ministrica financija Jelka Miličević izjavila je danas u Mostaru kako je Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog budžeta FBiH za 2018. godinu u iznosu od 2.882,7 miliona maraka.

Jelka Milićević - Nezavisne.com

Advertisements

U odnosu na ovogodišnji, budžet za 2018. godinu veći je za 135 miliona maraka, odnosno za pet posto.

Miličević je kazala kako su među najznačajnijim projektima planiranim Budžetom FBiH za narednu godinu ulaganja u putnu infrastrukturu te da su za te namjene planirana 183 miliona maraka, dodavši kako je, uz ostalo, u proračunu prepoznata i željeznička infrastruktura, prenosi “Fena”…

Za izmirenje obaveza prema poljoprivrednicima iz ranijeg razdoblja, kaže Miličević, planirano je 11,5 miliona maraka, dok je za nastavak aktivnosti usmjerenih ka povećanju zaposlenosti u FBiH planirana realizacija projekta Programa podrške zapošljavanju financiranog od Svjetske banke u iznosu od 12,7 miliona maraka.

Ministrica je istakla kako je u toku 2018. godine planirano i trajno rješavanje smještaja federalnih institucija te da je za tu nemjenu predviđeno 19 miliona maraka.

Dio ovog iznosa, kako je pojasnila, odnosi se na kupovinu zgrade u Sarajevu, a dio za puštanje u funkciju zgrade Staklene banke u Mostaru, koju je Vlada FBiH kupila u 2017. godini.

Kada je u pitanju socijalna komponenta budžeta, transferi za socijalnu, boračku i kategoriju neratnih invalida će ostati na istom nivou.

Ministrica je kazala kako ukupni transferi Zavodu PIO iznose 258,5 miliona maraka, što je za 5 miliona maraka više nego u 2017. godini, dodavši kako će biti nastavljena i finansijska konsolidacija zdravstvenih ustanova.

Finansiranje budžeta bazirano je, kaže Miličević, na domaćim izvorima, prvenstveno obveznicama koje su planirane u iznosu od 150 miliona maraka.

Uz Prijedlog budžeta FBiH, Vlada je u parlamentarnu proceduru uputila i Prijedlog zakona o izvršavanju budžeta FBiH za 2018. godinu.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh