Politika

Dodik i Čović: BiH je u krizi, SNSD i HDZ imaju zajedničko opredjeljenje

U hotelu “Termag” na Jahorini održan je sastanak SNSD-a i HDZ-a BiH kojeg su predovodili lideri ove dvije stranke Milorad Dodik i Dragan Čović.

Dragan Čović Milorad Dodik - RadioSarajevo.ba

Na zajedničkoj konferenciji za novinare kazali su da su analizovali saradnju u prošloj godini koja je bila veoma uspješna. Naveli su da žele dati doprinos evropskim integracijama, prenosi “Fena”…

Nakon sastanka, Dodik je kazao da postoje spekulativne namjere okupljanja neke adhoc većine u vezi s akcizama “da se usvoji nešto što nije u interesu svih da se tako nanese šteta”

“Razgovarali smo o Izbornom zakonu kojeg je uputio HDZ, a kojeg smo mi smo podržali. jer on osigurava proces da narodi biraju svoje predstavnike i da drugi ne mogu ništa nametati. Razgovarali smo i o Ustavnom sudu. Mi ostajemo potpuno posvećeni tom pitanju. Uloga stranaca je veoma sumnjiva i nepotrebna i treba ih isključiti iz Suda”, kazao je Dodik.

Dodao da je BiH po Ustavu sastavljena od tri naroda i to se mora primjenjivati.

“Postoje i neke razlike, a zajednička vrijednost su EU integracije. Mislim da HDZ i SNSD nemaju zajednički stav kada je riječ o EU integracijama. BiH mora ostati s predznakom da se članovi Predsjedništva biraju po načinu Srbin, Hrvat i Bošnjak”, rekao je Dodik.

Dodao je da su glavni krivac za krizu u BiH su stranci koji se miješaju u unutrašnju politiku. To je ključna stvar za Dejtonski sporazum koji nikada do kraja nije proveden i primijenjen. BiH moze uspjeti samo ako tri konstituvna naroda i ako se njihovi predstavnici nadju bez prisustva stranaca i njihovog uplitanja. Tako se i krši Dejtonski sporazum.

Dodao je da bh. entitet RS u ovom trentku razgovara o gradnji autoputa Brčko-Bijeljina, a da je Mladen Bosić htio da veže Sarajevo s Brčkom i da misli da je to neprihvatljivo za bh. entitet RS.

Čović je izjavio da imaju usaglašene stavove sa SNSD-om i “nećemo dozvoliti nikakve spekulacije”.

“Želimo zajednički stav o kandidatskom statusu i ima mnogo tema koje su nam zajedničke. Dovoljno je kriza u BiH, tako da mi moramo imati zajedničko opredjeljenje. Uvjeren sam da će HDZ biti na svim nivoima vlasti i cilj nam je konstituivnost sva tri naroda. Nismo dostavili odgovor na Upitnik EK, samo zato jer Mehanizam koordinacije nije usvojen do kraja”, kazao je Čović.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh