Politika

Zajednička sjednica vlada FBiH i RS: “Zajednički djelovati u borbi protiv sive ekonomije”

Na zajedničkoj sjednici vlada Federacije BiH i Republike Srpske u Sarajevu dogovoreno je usklađivanje mjera kako bi se krenulo u borbu sa sivom ekonomijom, naglasili su premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović, prenosi Anadolu Agency (AA).

Fadil Novalić i Željka Cvijanović - Anadolija

Na trećoj zajedničkoj sjednici aktuelnog saziva dvije entitetske vlade razmatrane su informacije u oblasti borbe protiv sive ekonomije, zatim o prometu šumskih drvnih sortimenata sa aspekta obezbjeđenja drvosirovine za domaće drvoprerađivače, te o problemima knjiženja neperspektivne vojne imovine.

Advertisements

S obje strane je izraženo zadovoljstvo što su uspjeli zadržati trend da dva puta godišnje održavaju zajedničke sjednice, te je Cvijanović dodala da je plan da se ponovo sastanu u roku od šest mjeseci.

Na dnevnom redu je bio zajednički akcioni plan kada je u pitanju borba protiv sive ekonomije. To je obiman dokument koji podrazumijeva jasne rokove i nosioce aktivnosti. Isto tako, tu je čitav niz mjera koje podrazumijevaju kako zajedno da sarađujemo, ali i određeni broj mjera da uputimo zajedničku inicijativu prema drugim nivoima vlasti prevashodno prema Savjetu ministara kako bi oni doprinijeli suzbijanju i borbi protiv sive ekonomije. O ovim temama smo raspravljali i kada smo usaglašavali Reformsku agendu, tako da nam ništa nije bilo nepoznato, ali smo i sumirali određene rezultate koji pokazuju da određenih pomaka ima“, kazala je Cvijanović, te dodala da se to vidi na entitetskim budžetima.

Naglasila je da su se na današnjoj sjednici dotakli teme zaštite domaće privrede u smislu drvoprerađivača, kako bi imali dovoljno sirovine za proizvodne aktivnosti.

Vlada RS je donijela uredbu koja vrijedi šest mjeseci i koja podrazumijeva zabranu prometa trupaca. Vlada Federacije je rekla da će se također priključiti toj mjeri, a nakon toga bi kroz zajedničku inicijativu, koju ćemo donijeti nakon što naša resorna ministarstva definišu tu inicijativu za dva premijera, kako bismo mogli tražiti i od Savjeta ministara da urade nešto slično kao zemlje u okruženju“, rekla je Cvijanović.

Po njoj je vrlo bitno i pitanje neperspektivne vojne imovine o kojoj su razgovarali na način da je stave u funkciju razvoja dva entiteta, jer postoje cijeli kompleksi koji bi se mogli staviti u tu svrhu.

Novalić je naglasio da je siva ekonomija bila glavna tema zajedničke sjednice entitetskih vlada.

I siva ekonomija je vrsta ekonomije od koje žive ljudi. Međutim, ona proizvodi najmanje dvije deformacije u našem društvu. Jedna je da nemamo s te strane uplate u fondove penzione, zdravstvene i sve druge. Uz to, siva ekonomija proizvodi deformaciju koji nisu u njenoj zoni, dakle kompanija koje legalno posluju. Na taj način deformišu tržište, jer su jeftinije od onih kompanija koje plaćaju obaveze. To nam je nametnulo potrebu da intenzivno eksponiramo tu tačku iz Reformske agende i počnemo na njoj raditi. Treće je što to zaista moramo raditi zajedno. Zato, što ako to radimo u jednom, a ne i u drugom entitetu, onda pogodnost selimo u jedan entitet. Imamo posljednji primjer notarskih obrada, jer je nešto drugačije riješeno i svi se sele kod notara u Federaciji, ali proizvode deformaciju u Republici Srpskoj. Glavni cilj je da sve te deformacije eliminišemo i zatvorimo vrata prolasku kroz drugačije zakonodavstvo i rješenja u jednom ili drugom entitetu. To podrazumijeva 27 konkretnih mjera, a do sada nikada nisam prisustvovao zajedničkoj sjednici na kojoj je na dnevnom redu bilo toliko tehničkih pitanja“, naveo je Novalić.

Dodao je da su slijedeći potrebu da u oba eniteta budu harmonizovane odluke rekli da će na sljedećoj sjednici Vlade Federacije BiH donijeti istu privremenu uredbu koja će zabraniti promet trupaca.

To ćemo uraditi iz jednog prostog razloga, jer smo kao zemlja prepoznati u drvnoj masi i u industriji koja vrši njenu obradu. U oba entiteta u toj oblasti zapošljavamo oko 50.000 ljudi i problem je što neki proračuni govore da oko 70 posto toga ode kroz cjepanice, drvnu masu, niske nivoe obrade u inostranstvo i hrane uposlenost na nekim drugim tržištima. Ovako ćemo zatvoriti tu najnižu fazu izlaza sirovine i u tom periodu sagledati efekte takve mjere i predložiti dugotrajne mjere, jer zabrana prometa ne može biti dugotrajna mjera“, naglasio je Novalić.

Cvijanović i Novalić su kao veoma značajno izdvojili da će u cilju zaštite domaće proizvodnje u poljoprivredi njihova četiri ministarstva zajedno uputiti prijedlog mjera prema Savjetu ministara koje znače reciprocitet prema zemljama koje imaju vanjskotrgovinsku saradnju sa BiH.

Iako su istakli da uvođenje akciza na gorivo nije bilo tema zajedničke sjednice entitetskih vlada, oba premijera su poručila da su za njihovo uvođenje, jer će to omogućiti pristup EU fondovima, realizaciju aranžmana sa MMF-om i razvoj saobraćajne infrastrukture u BiH.

No, Cvijanović je kazala da je brine to što se u BiH vrlo često mnogi ne pridržavaju definisanih procedura.

Za mene i za Vladu RS je neprihvatljivo da iznenada dobijamo nove prijedloge i da ne znamo šta oni sadrže“, kazala je Cvijanović.

Dvije entitetske vlade su 9. marta ove godine u Banjaluci održale zajedničku sjednicu na kojoj je razmatrano stanje o realizaciji obaveza iz Reformske agende, te pisma namjere Međunarodnom monetarnom fondu.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh