Politika

Mladen Ivanić: “Vlast u RS-u je napravila problem i mora ga riješiti”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz bh. entiteta Republike Srpske Mladen Ivanić pozvao je vlast u bh. entitetu RS da uvaži zahtjeve opozicije, naglasivši da je to je jedini način da stvari u tom bh. entitetu teku normalno.

Mladen Ivanić - Beta.rs

U protivnom, uvjeren sam, a opozicija u tome ima i moju podršku, da se mora reći – dosta je sile, nasilja, a posebno da je dosta proglašavanja izdajnicima onih koji korektno rade svoj posao i čija je jedina ‘greška’ što kritikuju vlast u (bh. entitetu) RS. Na vladajućim strukturama u (bh. entitetu) RS-u je da riješe problem koji su proizveli“, rekao je Ivanić, prenosi “Fena”…

Ocijenio je i da je Nedeljko Čubrilović, kao predsjednik Narodne skupštine bh. entiteta RS trebao mnogo šire da gleda na sve te događaje prošle sedmice te da pokaže veću političku zrelost.

Nažalost, on se svojim potezima potpuno stavio na stranu vladajuće većine i sam napravio nekoliko krupnih grešaka. Najmanje dva poslanika uopšte nisu bila u sali Narodne skupštne, a on im je zabranio da učestvuju u daljnjem radu“, rekao je Ivanić gostujući u programu “BN-a” ističući da je to bio pokušaj da vladajuća većina pokaže silu.

Naveo je i da je opozicija samo tražila da se razgovara o izvještaju glavnog revizora o stanju budžeta bh. entiteta RS u 2016.

Optužbe ministra unutrašnjih poslova bh. entiteta RS Dragana Lukača, da su predstavnici Saveza za promjene izdajnici, a predsjednik SDS-a Vukota Govedarica dezerter s kojim ne želi da razgovara, ocijenio je kao “strašne“, imajući u vidu da te političke kvalifikacije daje ministar policije.

Bilo je tužno gledati Narodnu skupštinu u kojoj policija zabranjuje poslanicima opozicije da uđu u salu i iznesu svoje stavove. Sve se moglo završiti da je stavljen izvještaj glavne revizije na dnevni red, što je moralo da se uradi, kao što je to bio slučaj i svih ranijih godina. Šta je u takvoj situaciji opozicija mogla da uradi? To je bio teror skupštinske većine, suprotan svakoj logici. Mislim da ulazimo u ozbiljnu fazu i oni koji misle da će se sve završiti tako što će sljedeći put, kada se sazove Skupština, sve poteći normalno, grdno se varaju. Vlast je u ovom slučaju prešla mjeru i dovela je opoziciju u (bh. entitetu) RS da više nema izbora i da se istinski mora boriti za svoja prava. Sve druge bilo bi saginjanje glave i prihvatanje potcjenjivanja opozicije, što se ne smije dogoditi“, rekao je Ivanić.

Na tvrdnje vlasti da opozicija u bh. entitetu RS priprema “makedonski scenario“, dodao je da većina i ne zna šta to znači, a da su mnogi koji danas kritikuju opoziciju u bh. entitetu RS “i sami ranije bili učesnici revolucija” za koje nije siguran da su uvijek bile u korist bh. entiteta RS.

Ivanić je zaključio da opozicija u bh. entitetu RS-u samo traži da se Narodnoj skupštini vrati legitimitet i “da ne bude samo protočni bojler kroz koji sve prolazi“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.
Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh