Politika

Dilberović: “Osigurati djeci učenje bez diskriminacije na bilo kojoj osnovi”

“Segregirajuće prakse u školama moraju biti ukinute”, poručila je u intervjuu za “INS” federalna ministrica obrazovanja Elvira Dilberović, komentarišući problem diskriminacije učenika širom BiH koji su obilježili početak i ove školske godine.

Elvira Dilberović - Pogled.ba

Istakla je da Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke duži niz godina ulaže napore i djeluje u pravcu ukidanja svih oblika diskriminacije i segregacije u obrazovanju. Još 2012. godine Ministarstvo je izradilo Preporuke za eliminisanje segregirajućih i podijeljenih struktura u odgojno-obrazovnim ustanovama u FBiH, koje je i usvojila Koordinacija ministara obrazovanja i nauke u FBiH, piše “Fena”…

Ovaj dokument je potom, kako je navela, upućen svim kantonalnim ministarstvima obrazovanja radi korištenja u daljem radu i djelovanju na ukidanju podijeljenih struktura, odnosno segregirajućih praksi u pojedinim školama u Federaciji BiH.

Pored navedenog, dodaje Dilberović, Ministarstvo je prethodnih godina raspisivalo i konkurse za učenike osnovnih i srednjih škola za izbor najboljeg literarnog i likovnog rada na teme koje afirmišu vrijednosti mira, tolerancije, pluralizma i demokracije, odnosno zajedničkog života u multietničnoj državi Bosni i Hercegovini.

“Jedan od ciljeva ove aktivnosti je bio i da se kod učenika razvija ljubav i osjećaj pripadnosti domovini Bosni i Hercegovini. Također, prethodnih godina su izdvojena i značajna sredstva Ministarstva u svrhu podrške održavanju instruktivne nastave za djecu povratnika u (bh. entitet) Republiku Srpsku, konkretno za održavanje nastave za učenike povratnike u Konjević-Polje i Kotor-Varoš”, potcrtala je resorna ministrica.

Naglašava da Ministarstvo i dalje namjerava da pruža podršku djeci povratnika u bh. entitet RS putem finansijske podrške održavanju instruktivne nastave, ali se, ipak, zalaže za pronalaženje trajnog rješenja i osiguranje redovnog obrazovanja bez diskriminacije.

Dilberović ocjenjuje da ovaj problem nije moguće riješiti bez aktivnog dijaloga s nadležnim obrazovnim vlastima u bh. entitetu RS, zajedničkog stava Konferencije ministara obrazovanja u BiH po ovom pitanju, ali i bez podrške međunarodne zajednice.

“U tom smislu, želimo biti partner i aktivan učesnik svih aktivnosti na pronalaženju rješenja i osiguranja redovnog obrazovanja za učenike povratnika u (bh. entitet) RS, ali, također, i učenike povratnika unutar FBiH, na način da se svakom učeniku osiguraju optimalni uslovi za obrazovanje i učenje bez diskriminacije na bilo kojoj osnovi”, poručila je između ostalog ministrica Dilberović.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh