Politika

Čubrilović: “Nema uslova za održavanje sjednice Narodne skupštine (bh. entiteta) RS”

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine bh. entiteta Republike Srpske u obraćanju poslanicima rekao je da ne postoje uslovi za nastavak sjednice Narodne skupštine bh. entiteta RS, te da će se sjednica nastaviti kada se za to stvore uslovi, javlja Anadolu Agency (AA).

Narodna skupština bh. entiteta RS - 20minuta.net

On je izrekao mjeru udaljavanja iz skupštinske sale poslanika koji blokiraju rad parlamenta. Poslanici opozicije nakon sjednice Kolegijuma okupili su se oko stola za kojim sjedi predsjedništvo Narodne skupštine bh. entiteta RS, fizički sprečavajući održavanje sjednice.

Nisam mislio da ću se naći u ovakvoj poziciji. Niko nema pravo da sprečava rad Narodne skupštine pogotovo ne fizički. (Bh. entitet) RS je važniji i od pozicije i opozicije i niko nema pravo da ruši dignitet“, kazao je Čubrilović.

Odgovarajući na pitanja novinara rekao je da neće fizički udaljiti poslanike opozicije.

Protiv poslanika nećemo nikad upotrijebiti silu“, rekao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima vladajuća koalicija održaće još jedan sastanak na kojem će pokušati pronaći način za rješenje ove situacije.

Zahtjeve opozicije nazvao je ulitmativnim, a prema njegovim riječima ispunjavanje zahtjeva za vraćanje na dnevni red revizorskih izvještaja bilo bi kršenje Poslovnika, zbog čega su predložili da se izvještaji razmatraju za oko 15 dana, na šta opozicija nije pristala.

Dragan Čavić, poslanik NDP-a u obraćanju novinarima obrazložio je zahtjeve opozicije koje su predstavili na sjednici Kolegijuma.

Skupštinu nećemo napuštati, bićemo u ovoj sali. Razmatraćemo i druge opcije. Dok 21. sjednica ne bude sa punim dnevnim redom nećemo dozvoliti održavanje sjednice“, rekao je Čavić i dodao da su iscrpili sve legalne parlamentarne mehanizme.

Vukota Govedarica, poslanik SDS-a istakao je da je revizorske izvještaje sa dnevnog reda skinuo nenadležan odbor.

Ovom zemljom moraju da vladaju zakoni, a ne ljudi koji ne poštuju zakona. Red je da spasimo (bh. entitet) RS od tiranije“, rekao je Govedarica.

Branislav Borenović, poslanik PDP-a istakao je da je opozicija tu da čuva paralment.

Mi ćemo čuvati parlament od dalje uzurpacije od Vlade (bh. entiteta) RS. Ogorčeni smo što skupštinska većina nije prihvatila legitimne zahtjeve“, rekao je Borenović i dodao da čuvaju Ustav, zakone i Poslovnik.

Naglasio je da su za sve spremni sa ciljem da sačuvaju skupštinu i interes građana bh. entiteta RS.

Sporni zahtjev opozicije bio je da se na dnevni red ove sjednice vrati izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora bh. entiteta Republike Srpske o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finasijskog izvještaja za korisnike budžeta bh. entiteta RS u 2016. te godišnji revizorski izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora bh. entiteta Republike Srpske za 2017. godinu.

Opozicija je osim toga tražila i da nadležni ministri dostave odgovore na sva poslanička pitanja za koje je prošao rok utvrđen Poslovnikom prije utvrđivanja dnevnog reda 21. redovne sjednice Narodne skupštine bh. entiteta RS.

Vladajuća koalicija bila je spremna da prihvati da Kolegijum Narodne skupštine bh. entiteta RS odmah uputi zahtjev-urgenciju i upozorenje u institucije obavezne da osiguraju stupanje na snagu odluka, odnosno svih akata usvojenih u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS da hitno i u razumno kratkom roku stvore uslove za objavu ovih odluka koje do sada nisu objavljene radi njihove pravosnažnosti, kao i da sa sadržajem zahtjeva-urgencije upozna javnost dostavljanjem kopije svim medijima.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh