Politika

Saopštenje SDP-a – Sulejman Tihić je izdao državu i povratnike kada je prije 12 godina odjavio prebivalište iz RS-a

U lavini izrečenih laži montiranih u SDA-ovoj kuhinji najmonstruoznija je ona da se u zakonu mijenja ili čak briše dio koji se odnosi na povratnike, kaže SDP u svome saopštenju

No image - Haber.ba


Sulejman Tihić (Foto: arhiva)

Galama koju su digli SDA i njihovi poslušnici u vezi Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH je zasnovana na lažima i monstruoznim konstrukcijama kojima su pomenuti, poznato je, skloni i od ranije. I ovoga su puta pokušali putem laži manipulisati emocijama, posebno onih iz najosjetljivijih kategorija kao što su povratnici, ponašajući se kao da je narod toliko naivan da je spreman povjerovati svemu što mu se servira i da će više vjerovati njima nego svojim očima i ranijim iskustvima.

U lavini izrečenih laži montiranih u SDA-ovoj kuhinji najmonstruoznija je ona da se u zakonu mijenja ili čak briše dio koji se odnosi na povratnike. Dio zakona koji se odnosi na povlašteni položaj i olakšanu proceduru za prijavu prebivališta povratnika, a koji je definisan članovima 17. do 28.,  uopšte nije bio predmet izmjena i sve privilegije koje se garantuju povratnicima ostaju identične kao što su bile do sada.

Štaviše, Zakon utvrđuje prekršaj i predviđa novčanu kaznu do 1.000 KM za državne službenike koji na bilo koji način pokušaju spriječiti prijavu prebivališta bilo kojeg povratnika pod povoljnim okolnostima koje garantuje zakon.

Za razliku od verzije zakona koju je podržala SDA kada je njihov glas bio presudan u Vijeću ministara (14.09.2010.), a koji je predviđao mogućnost prijave prebivališta u redovnoj proceduri samo u slučaju ako je osoba vlasnik nekretnine, u novom zakonu postoji niz povoljnih rješenja, pa čak i ono da se prebivalište prijavi putem obične izjave date u općini.

Treba naglasiti da je SDA izgubila moralno i svako drugo pravo da govori o povratnicima onoga trenutka kada je Sulejman Tihić odjavio prebivalište iz Šamca i prijavio se u Sarajevu samo zbog fotelje u vlasti. Taj primjer su slijedili brojni drugi „povratnici“ iz SDA i time jasno pokazali šta misle o povratku u RS. To ih nije spriječilo i to narod dobro zna da učestvuju u brojnim manipulacijama, da ne kažemo i pljačkama sredstava za povratnike.

Posebno je tragično da se lažima pokušava stvoriti nesigurnost u javnosti od strane onih koji su u Daytonu učestvovali u  stvaranju državljanstva Republike Srpske koje je danas, nažalost, dio Ustava BiH.

Činjenica da je Zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH jedan od najliberalnijih zakona u Evropi, te da je pozdravljen od Delegacije EU i OHR-a, dodatno govori u prilog dobrih zakonskih rješenja koja, između ostalog,  povratnicima osiguravaju nesmetanu prijavu prebivališta i garantuju Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama utvrđeno pravo slobode kretanja. Osim toga, donošenje ovog Zakona garantuje zadržavanje bezviznog režima za državljane BiH.

Također čudi činjenica da se namjerno prešućuje da je usvajanjem Zakona o državljanstvu BiH, omogućen povratak BH državljanstva za više od 50.000 osoba, te da je spriječeno da i do 1.000.000 naših državljana izgubi državljanstvo BiH.

To što je nekima cilj da se svi pozitivni procesi u ovoj zemlji zaustave, da se kreira haos i frustracije koje su za njih prirodno okruženje, to je već neka druga priča koja nažalost prilično dugo traje i čije posljedice građani svakodnevno osjećaju.                                                        

(sdp.ba)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh