Politika

Vanredna sjednica – SDA traži suspenziju direktora SIPA-e Gorana Zupca (FOTO)

Uže rukovodstvo SDABiH danas je održalo vanrednu sjednicu Kolegija stranke kako bi razmotrilo dva goruća pitanja. Prvo je hapšenje državnog poslanika Šemsudina Mehmedovića, a drugo je set zakona koji je usvojen na Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

No image - Haber.ba


Uže rukovodstvo SDA BiH (Foto: Oslobođenje)

Predsjednik SDA Sulejman Tihić je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj poslije sjednice, istakao da ova stranka zahtijeva istragu i odgovornost Gorana Zupca, direktora SIPA, zbog nezakonitog hapšenja državnog poslanika.

Bez ratne mrlje

– Zbog zloupotrebe položaja koja je očita jer je u pitanju hapšenje bez naloga i uz protivljenje tužioca, tražimo suspenziju direktora SIPA. Tražimo, također, informacije i objašnjenje zbog čega se u SIPA na tri ključne pozicije ne nalazi niti jedan Bošnjak iako je to zakonska obaveza. Također se čudimo zbog čega nema istraga u RS-u, nego uglavnom u Federaciji i tamo gdje su Bošnjaci većina, kazao je Tihić.

On tvrdi da su rad i djelo Šemsudina Mehmedovića u ratu bili bez ijedne mrlje.

– Mi možemo biti ponosni na njegov rad. U Tešnju, gdje je on boravio, nije bilo nerazjašnjenih ubistava, nije bilo logora, nisu se rušile crkve, nego su očuvane čak i one ikone u pravoslavnoj crkvi, koje je kasnije vladika Kačavenda odnio na neko drugo mjesto. Mehmedović je čovjek bez ijedne ratne mrlje, podvukao je Tihić.

image

Stoga SDA očekuje da će Tužilaštvo i Sud BiH u ovom predmetu postupiti u skladu sa zakonom i da neće podleći političkom pritisku iz RS-a te ličnim uticajima direktora SIPA. Drugo pitanje o kojem su članovi SDA raspravljali je set zakona koji, prema njihovom mišljenju, može nanijeti veliku štetu BiH. Set je, kaže Tihić, donesen na štetu građana i na štetu bošnjačkog naroda, posebno povratnika.

Sve za vlast

SDA će, tvrdi, učiniti sve i upotrijebiti sva građanska sredstva kako bi zaustavila stupanje na snagu ovih zakona, posebno kada su u pitanju zakoni o prebivalištu i boravištu i javnim nabavkama.

– Ovim prvim zakonom se ograničava sloboda kretanja i daje velika mogućnost zloupotrebe MUP-ovima kada je u pitanju revizija prebivališta. U svakom slučaju, napušta se dejtonski koncept slobode kretanja i uvodi neka vrsta kontrolisanog kretanja. Iskoristit ćemo sve mehanizme, od glasanja, apelacija Ustavnom sudu BiH do napuštanja sjednice Doma naroda kada dođu na red ovi zakoni koji su suprotni Dejtonskom sporazumu i na štetu države BiH, naglasio je on te dodao da je i ovaj put SDP, da bi ostao u vlasti, pristao na ultimatum RS-a i usvojio sve ove zakone onako kako su oni to tražili od njih.

(oslobođenje.ba)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh