Politika

Cvijanović: “U BiH nažalost nemamo komunikaciju, a kamoli koordinaciju vlasti”

Premijerka bh. entiteta Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da na nivou BiH, osim prazne priče o Evropi i reformama, ne postoji spremnost da se ozbiljno pristupi bilo kom pitanju, te da štetu od njihovog nerada i neodgovornosti trpe svi.

Željka Cvijanović - Blic.rs

Ona je upozorila da ukoliko se pitanje akciza uskoro ne riješi, neće biti aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), niti podrške Evropske banke za obnovu i razvoj za izgradnju autoputeva, te podsjetila da je bh. entitet Republika Srpska svoj dio posla iz aranžmana sa MMF-om i reformske agende završila prije devet mjeseci.

Pitanje akciza je obaveza vlasti na nivou BiH, a tamo već neko vrijeme nema parlamentarne većine i ne zna se ni ko pije, ni ko plaća. Što se tiče koordinacije između različitih nivoa vlasti u pogledu reformskih procesa, ne postoji više ni komunikacija, a kamoli koordinacija“, rekla je Cvijanovićeva za “Glas Srpske“, dodajući da nivo BiH više liči na raštimani orkestar nego na iole ozbiljnu vlast…

Ona je navela da bi usvajanjem izmjena Zakona o akcizama bila omogućena intenzivna gradnja saobraćajne infrastrukture, budžeti bi imali redovne tranše povoljnih sredstava MMF-a, bila bi olakšana realizacija programa sa Svjetskom bankom, poljoprivrednici i Fond zdravstva Srpske dobili bi po dodatnih deset miliona KM.

Upravo to su SDS, PDP i NDP i željeli da spriječe, a SDA zbog unutrašnjih podjela i raspada poslaničkog kluba nije uspjela obezbijediti dovoljno glasova“, dodala je Cvijanović.

Premijerka bh. entiteta RS je rekla da ne vidi potrebu da institucije BiH povećavaju fiskalni okvir i traže povećanje sredstava, jer te institucije troše previše novaca, a građani od njihovog rada ne vide nikakvu korist.

Govoreći o budžetu bh. entiteta Republike Srpske, Cvijanović je navela da se, između ostalog, obaveze redovno izmiruju, da je evidentan rast prihoda od direktnih i indirektnih poreza, a makroekonomski pokazatelji iz godine u godinu se popravljaju.

Ona je rekla da će budžet za narednu godinu biti usvojen na vrijeme, kao i svake godine, te podsjetila da su penzije u bh. entitetu RS povećane više od 11 posto u prethodne tri godine.

Dodatno povećanje od pet posto biće obezbijeđeno u dva koraka – od oktobarske penzije tri posto, a sljedeće godine za dodatna dva procenta“, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da će, prema projekcijama Vlade bh. entiteta RS, ove godine po različitim osnovama i iz različitih izvora, u agrarni sektor tog entiteta biti uloženo oko 185 miliona KM.

Govoreći o preduzeću “Željeznice Srpske”, Cvijanović je rekla da je procjena da bi proces restrukturisanja preduzeća trebalo da bude završen do kraja 2021. godine, i da je za to potrebno oko 230 miliona KM.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh