Politika

Zvizdić: “Monetarna politika je nadležnost države”

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je da su izjave predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika o prenosu nadležnosti nad Centralnom bankom BiH kontinuirani i bezuspješni napadi na integritet i nadležnost bh. institucija.

Denis Zvizdić - Anadolija

Želim podsjetiti gospodina Dodika, ali i sve one koji možda imaju namjeru da učestvuju u takvim protivustavnim aktivnostima, da je u skladu sa članom III Ustava BiH, monetarna politika u isključivoj nadležnosti države BiH, a Centrana banka Bosne i Hercegovine jedino ovlaštena institucija za monetarnu politiku i štampanje novca na cijelim području BiH, što je jasno definisano u članu VII Ustava BiH. Istovremeno, član 3 Zakona o Centralnoj banci BiH je jasan i govori da je Centralna banka u svojim ovlaštenjima potpuno nezavisna od entiteta, te od bilo koje agencije i organa i drugih lica.
Dakle, u jednoj, jedinstvenoj i suverenoj državi kakva je BiH i na jednom ekonomskom prostoru, može postojati samo jedna centralna banka i jedinstvena monetarna politika“, naveo je Zvizdić u saopštenju koje je objavljeno danas.

Istakao je da će tako i ostati i da “sasvim sigurno nikada se niti nadležnosti u oblasti monetarne politike, niti bilo koja druga nadležnosti BiH neće spustiti na nivo bosanskohercegovačkih entiteta kao nižih nivoa vlasti“.

Osim toga, Centralna banka BiH uspješno ispunjava svoju Zakonom i Ustavom određenu, zadaću, odnosno osigurava monetarnu, a time i finansijsku stabilnost u zemlji, pri čemu je održana konvertibilnost domaće valute koja uživa puno povjerenje građana i privrednih subjekata“, dodao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Predsjednik bh. entiteta RS izjavio je u subotu da će biti spreman da razgovara o vraćanju na ranije uređenje Centralne banke BiH te da se njena dobit dijeli entitetima, a ne da ide na račun budžeta BiH.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh