Politika

Dodik: “Nema konsenzusa o referendumu o samostalnosti (bh. entiteta) RS”

“SNSD je ostavio pitanje referenduma o statusu (bh. entiteta) RS za kasnije, da se ne bi napravilo podijeljeno društvo u (bh. entitetu) RS o tom pitanju”, ustvrdio je danas predsjednik te stranke Milorad Dodik nakon dvodnevnog savjetovanja predstvanika te stranke u Bijeljini.

Milorad Dodik - Jutarnji.hr

Pojašnjava da će ideja o mogućem održavanju referenduma o statusu bh. entiteta RS u 2018. godini biti razmatrana kasnije, ukoliko se ne stvore neki ekstremni uslovi za njegovo održavanje, prenosi “Fena”…

Kao odgovorna politička partija, cijeneći međunarodne okolnosti i neobezbijeđen konsenzus u okviru (bh. entiteta) RS, jer je nemoguće obezbijedititi konsenzus na bilo kom pitanju sa strankama Saveza za promjene, SNSD smatra da to pitanje treba kasnije razmatrati”, naveo je Dodik.

SNSD će, kaže, i u idućoj godini, ukoliko se ne stvore neki ekstremni uslovi za održavanje takvog referenduma, pokušati da izgradi konsenzus u bh. entitetu RS po tom pitanju.

Naveo je da je stranka imala obavezu da se na savjetovanju osvrne i na odluku Sabora, koji je govorio o tome da se krajem ove godine mora razmisliti ili procijeniti uvjeti za moguće održavanje referenduma o statusu bh. entiteta Republike Srpske u 2018. godini.

“Nemoguće je izgraditi koncenzus sa SDS-om koji to ne želi, ne želi samostalnost (bh. entiteta) Republike Srpske, PDP ne želi samostalnost (bh. entiteta) Republike Srpske, Čavić ne želi samostalnost (bh. entiteta) RS, ali su itekako spremni da rade protiv bilo kakve samostalnosti tako što bi napadali ideju koja dolazi s druge strane”, ustvrdio je Dodik.

Ponovio je da je programski cilj SNSD-a da se BiH vrati na izvorni Dejtonski sporazum te da “BiH kao izvorno dejtonska može da opstane“.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh