Politika

“Građanski savez”: Održan prvi kongres, Nihad Čolpa novi predsjednik

Građanski savez na današnjem kongresu u Sarajevu izabrao je novo rukovodstvo. Za predsjednika je izabran Nihad Čolpa, glavni sekretar je Ozren Blagovčanin, a predsjednica Glavnog odbora Elma Karišik.

Građanski savez - Avaz.ba

Dosadašnji lider GS-a Reuf Bajrović rekao je da stranka ostaje otvorena za saradnju sa svima koji obećaju da neće koalirati sa SDA, HDZ-om i SNSD-om, te da je neophodno intenzivnije raditi na zajedničkom djelovanju građanskih snaga, prenosi “Fena”…

Naglasio je da on ostaje u Političkom savjetu GS-a zajedno s Emirom Suljagićem, Abdulahom Sidranom i mnogim drugim ljudima koji će podržati novo rukovodstvo stranke.

Na kongresu je sklopljen savez s Liberalno-demokratskom strankom (LDS) za predstojeće izbore. Bajrović je naglasio da savez sa SDP-om i DF-om, koji su danas ozvaničili saradnju, zavisi od njihove saradnje s novim rukovodstvom i da on neće biti prepreka takvom savezu, iako ne vjeruje da će se to desiti.

“Ja nemam nikakvih ličnih ambicija i tu sam da uradim sve što treba da SDA, HDZ i SNSD budu skinuti s vlasti, a mislim da je ovo što sada radimo jedan od koraka prema tome“, potcrtao je Bajrić.

Čolpa je naveo da u narednom periodu namjeravaju afirmisati puno novih ljudi u političkom životu BiH u nadi da će oni donijeti novu budućnost zemlji i da će lakše razgovarati s drugim političkim strankama.

“Nadam se da će i u drugim strankama građanske, lijeve orijentacije biti više razumijevanja i da ćemo postići dogovor o zajedničkom nastupu na izborima“, kazao je Čolpa.

Predsjednik LDS-a Amir Husarić naglasio je da će na izbore 2018. izaći zajedno sa GS-om, s istim kandidatskim listama i istim programskim ciljevima, a kako bi smijenili aktuelnu vlast.

Predsjednik Političkog savjeta GS-a Emir Suljagić potcrtao je da ni SDP ni DF nisu “vlasnici” ljevice u BiH i da ga je strah da će ponovo naći u situaciji kao uoči lokalnih izbora 2016. kada su izašli na izbore odvojeno i “SDA je zavladala Kantonom Sarajevo”.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh