Politika

Salkić: “Dodik pribjegava sijanju mržnje prema Bošnjacima”

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić reagovao je danas na negiranje bosanskog jezika Milorada Dodika, predsjednika ovoga entiteta, iznijeto u javnim medijima poručivši da takve izjave netrpeljivost prema Bošnjacima i podstiču diskriminaciju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ramiz Salkić - Blogspot.com

Dodikove izjave potpiruju netrpeljivost prema Bošnjacima u bh. entitetu RS i podstiču diskriminaciju, kako je saopšteno, dobijajući jasne konture govora mržnje, koji mora biti sankcionisan prije nego izazove negativne posljedice.

Advertisements

Evropska konvencija o ljudskim pravima garantuje svakom čovjeku i svakoj etničkoj grupi pravo na jezik i sve institucije u našoj zemlji imaju obavezu da poštuju evropske konvencije. Ustav Bosne i Hercegovine i Ustav bh. entiteta RS, također, garantuju svim građanima i narodima pravo na jezik. Na posljednjem popisu preko 52 posto građana Bosne i Hercegovine se izjasnilo da govori bosanski jezik i svaki Dodikov pokušaj da negira naš jezik polazi upravo sa te pozicije. Njemu je jasno da je bosanski jezik činjenica i da svi napori da se on zabrani ili ukine nikada neće uroditi plodom. Milorad Dodik želi potpirivanjem mržnje i netrpeljivosti da homogenizira radikalne snage u (bh. entitetu) RS. On je izgubio političku podršku velikog broja građana. Ekonomiju je doveo do ruba propasti. Šta mu preostaje osim da pribjegne radikalizmu i sijanju mržnje prema Bošnjacima“, poručio je Salkić.

On je izrazio zabrinutost zbog odnosa međunarodnih organizacija koje su dobile mandat i imaju kredibilitet da provedu reforme sistema obrazovanja u ovome entitetu, “a mi danas imamo škole koje su prilagođene samo djeci Srba, dok se Bošnjaci, iako konstitutivni narod, sistemski žele svesti na nivo nacionalne manjine“.

Sistem provodi javnu diskriminaciju i to niko ne sprječava. Mi zahtijevamo odgovor na pitanje: da li je OHR-u i OSCE-u postalo normalno i uobičajeno da Bošnjaci budu diskriminisani u bh. entitetu RS i kakva je njihova uloga u tome?“, navedeno je u entitetskog potpredsjednika.

Milorad Dodik je, kako je podsjetio Salkić, predsjednik entiteta i on je po Ustavu dužan da zaštiti prava svih građana.

Mi plaćamo porez i od tog poreza i Dodik prima plaću. On ima obavezu prema Bošnjacima. Nažalost, mi smo prinuđeni da pored ovakve diskriminatorske vlasti svoja prava ostvarujemo putem sudova. Uvjereni smo da će pravo i pravda pobijediti. Međutim, ostat će u povijesti zapisano da je u 21. vijesku odlukom vlasti ovoga entiteta, uskraćivano pravo na jezik jednom narodu. Pozivam građane (bh. entiteta) RS da ne podržavaju ove diskriminatorske odluke Milorada Dodika i njegovih satelita. Također, pozivam bh. pravosuđe i pravosuđe bh. entiteta RS da sankcioniraju govor mržnje i politiku diskriminacije“, kazao je Salkić.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh