Politika

Nakon što ga je Izetbegović prijavio Tužilaštvu BiH: Dodik se pravda zbog izjava u Bratuncu

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se njegova izjava, u Bratuncu 7. jula, nije odnosila na povratnike.

Milorad Dodik - Nezavisne

U Bratuncu je, kaže, tada rekao “da postoje organizacije koje su davale pare isključivo da se ljudi vraćaju na istok i uz samu Drinu i da to predstavlja novi pokušaj oživljavanja starih strateških ciljeva”, piše “Fena”…

Advertisements

“Poznato je da postoje organizacije u svijetu koje su djelovale i danas djeluju u BiH, razne islamske organizacije koje danas podržavaju i terorizam, a ranije su podržavale projekte povratka, i da ih je Vijeće sigurnosti UN zabranio. Na njih sam mislio. Nisam rekao ništa drugo osim toga. Nisam branio, nisam rekao da ne moraju da dođu (Bošnjaci). Njima je vraćena sva imovina, 99 posto je vraćeno svim predratnim vlasnicima”, istakao je Dodik za “RTRS”.

Ustvrdio je “da do sada niko nije odgovarao za više od 3.500 pobijenih Srba u Podrinju”.

Dodik tvrdi da, “nakon što je propao pokušaj da ga optuže za referendum, Bakir Izetbegović pokušava da nađe nove načine da ga dovede pred sud”.

“U te svrhe koristi se i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA)”, naveo je Dodik, ponovivši optužbu da je OSA “neprijateljska organizacija, koja čini sve da podrije politički sistem, procese i osnove (bh. entiteta) RS-a”.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je na pres-konferenciji u Sarajevu, komentirajući izjavu predsjednika bh. entiteta RS-a Milorada Dodika na javnom skupu u Bratuncu 7. jula, kazao da se radi o najopasnijoj izjavi jednog zvaničnika u BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Izetbegović je citirao Dodika, koji je tada kazao: “Poznati su projekti raznih fondacija, prije svega islamskih, koje su tražile i samo usmjeravale svoje pare kako bi se ovdje uz Drinu vratili nakon otadžbinskog rata muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način.”

Upozorio je da se ovom izjavom Milorad Dodik najdirektnije upustio u protivustavno i antidejtonsko djelovanje, počinivši krivično djelo opisano u članovima 145. a) i 146. Krivičnog zakona BiH.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh