Politika

Čović i Dodik u Mostaru: “BiH mora biti organizovana kao zemlja tri konstitutivna naroda”

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i SNSD-a Milorad Dodik danas su se s delegacijama sastali u Mostaru, te razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Dragan Čović i Milorad Dodik - Anadolija

Lideri stranaka ističu kako je njihova saradnja takva da i druge poziva da u ključnim pitanjima u BiH ujedine stavove na dobrobit svih.

Advertisements

Čović ističe kako je današnji sastanak rezultovao dosta sadržajnim razgovorima, navodeći kako je danas precizirano sve ono što bi trebali na različitim nivoima vlasti raditi da bude ona bila potpuna te kako djelovati u vremenu preostalom do Izbora i kako djelovati na stabilizaciju odnosa u BiH.

“Ja bih rekao da je ovo najbolji put da se stabilizuju odnosi u BiH. Razgovarali smo o jako mnogo tema, od funkcionisanja Vijeća ministara, Parlamentarne skupštine, nižih razina vlasti”, kazao je Čović.

Dotakli su se tema koje su se i prije stavljale u planove kao što je funkcionisanje Ustavnog suda i nekih drugih institucija BiH.

“Mi želimo da sve institucije u BiH rade shodno ustavu BiH, da nema paraaktivnosti, a činjenica je da je u zadnje vrijeme sve više takvih aktivnosti, što se dalo primijetiti kroz određena ponašanja”, ističe Čović.

Dodik je naglasio kako se razgovaralo o veoma važnim strateškim pitanjima za hrvatski i srpski narod, te da HDZ i SNSD tu suradnju kroz operativno djelovanje na različitim pitanjima i pokazuju.

Dok se usaglašenost u BiH oko strateških pitanja ne postigne, kako je istakao, cilj je da se ti dijalozi vode u okviru partija i ličnosti njenih organa.

“Raduje činjenica da ne odustajemo od onoga što je naš strateški interes, a to je da Bosna i Hercegovina djeluje u okviru Ustava i Daytonskog sporazuma i da se riješi nekoliko važnih pitanja za hrvatski narod, a to je regulisanje izbornog zakona i pitanje federalnog kanala na hrvatskom jeziku. S naše strane to su pitanja vezana za zakon koji se pokušava nametnuti kroz Vijeće ministara i da se isključe stavovi (bh. entiteta) Republike Srpske, koji se moraju poštovati kroz odlučivanje na nivou Bosne i Hercegovine”, kazao je Dodik.

Što se tiče predloženog izbornog zakona od strane HDZ-a koji treba da uđe u proceduru, kako Dodik ističe on svakako ima njegovu podršku.

“Mi smo to vidjeli kao mogućnost da se poboljša u federalnom sistemu izbornom i pozicija Srba. To je korektan zakon i on je naprosto neophodan, imajući u vidu preglasavanja koja sve češće vidimo”, pojasnio je Dodik navodeći primjere iz bh. entiteta RS gdje su odlučujuće glasove dali bošnjački glasovi.

Naglasio je kako se slaže s politikom HDZ-a BiH, koja je na neki način zajednički kreirana, a to je da BiH ima šansu da uspije i preživi sve izazove, ali ako uspije da dospije u status sistema koji znači da jednom narodu drugi narodi ne mogu birati predstavnika.

“Ništa nema normalnije od toga da hrvatski narod bira hrvatskog predstavnika, a da Srbi biraju svog predstavnika, kao i da Bošnjaci biraju svoga predstavnika”, zaključio je Dodik.

No, kako ističe, kroz Vijeće ministara pokušava se nametnuti zakon kojim bi Hrvati i Srbi bili samo poslušnici, te ustvrdio da se institucije i agencije u BiH zloupotrebljavaju, što je, kako je istakao vidljivo iz brojnih primjera među kojima je bilo i političko zatvaranje Fahrudina Radončića.

“Urušeni su odnosi potpuno. Čini mi se da je Bakir Izetbegović potpuno izgubio političku snagu i da mu je preostalo da se putem OSA-e i drugih segmenata sigurnosno- pravnog sistema koji on kontrolira, pokušava da se politički obračunava s predstavnicima srpskog i hrvatskog naroda”, kazao je Dodik.

Kroz svoju zloupotrebu pravosuđa i tužilaštva doveo je, kako kaže, Dodik sistem do potpunog apsurda, uz koji je problem i predstavljanje Bosne i Hercegovine u EU bez usuglašenih stavova sva tri naroda.

Čović je naglasio kako Bosna i Hercegovina mora biti zemlja tri konstitutivna naroda, a da se na modelu pronalaska rješenja za sve još puno mora raditi.

“Bosna i Hercegovina mora biti organizovana kao zemlja tri konstitutivna naroda”, kazao je Čović navodeći kako će o tome sutra razgovarati i s bošnjačkim članom predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh