Politika

Ako se sastanem s Putinom u petak tražit ću finansijsku pomoć za (bh. entitet) RS

Predsjednik bh. entiteta RS i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da postoji mogućnost da se u petak sastane s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te da će, ako do tog sastanka dođe, “pokušati da osigura alternativu za fiskalnu stabilnost (bh. entiteta) RS, jer je Ruska Federacija ranije obećala da će finansijski pomoći (bh. entitet) RS, ali su tada dobili sankcije EU i do toga nije došlo”.

Milorad Dodik - Nezavisne.com

Advertisements

“Želim da to ponovo reahabilitujem i da vidim kakve su šanse u tom pogledu. Ne mogu reći da postoji izvjesnost u tom pogledu, ali ću o tome razgovarati i to je logično da uradim”, dodao je.

Dodik će sutra otputovati u Sankt Peterburg, gdje će prisustvovati forumu koji se tradicionalno organizuje pod pokroviteljstvom predsjednika Ruske Federacije, prenosi “Fena”…

On je novinarima je u Banjoj Luci, nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, rekao da u “ovom trenutku postoji velika mogućnost”, da se u petak vidi i s Putinom, ali u ovom trenutku ne može da potvrdi da će do sastanka i doći.

Na sjednici Izvršnog komiteta SNSD-a zaključeno je da se naredne sedmice organizira širi sastanak predstavanika stranaka vladajuće koalicije u bh. entitetu RS-u, SNSD, DNS i SP-a, a na dnevnom redu bit će međusobni odnosi, koji bi, kaže, trebalo da budu čvršći i jači te da se eleminiraju udari na “taj čvrsti jasan odnos”.

Kao neosnovanu odbacili su inicijativu opozicije u bh. entitetu RS-u za izglasavanje nepovjerenja Vladi bh. entiteta RS na sutrašnjoj posebnoj sjednici entitetskog parlamenta, a Dodik je rekao da nijedna od stranaka vladajuće koalicije neće podržati dnevni red skupštinskog zasjedanja po zahtjevu Saveza za promjene.

“Mislim da se radi o neozbiljnosti opozicije u (bh. entitetu) RS, koja je vlast na nivou BiH i pravi veoma loše poteze po građane (bh. entiteta) RS”, ustvrdio je on osporavajući izjave opozicionara u bh. entitetu RS, da je ekonomsko stanje loše i da je taj bh. entitet prezadužen.

Izvršni komitet SNSD-a je podržao Vladu bh. entiteta RS, te, kako je naveo Dodik, pokušat će da u izvršnu vlast u bh. entitetu RS unesu novu “dinamiku i entuzijazam koji je potreban”.

Na pitanje da li to znači i nove ljude u Kabinetu Željke Cvijanović, kazao je da nikada ne treba zatvoriti mogućnost da nešto i promjeni te da o tome treba obaviti ozbiljnu raspravu o potencijalima aktulenih ministara…, navodeći da su se neki “snažni za nešto drugo, a ne za javni interes, kao što je slučaj s ministrom Neđom Trninićem (DNS)”.

Nakon što su odbornici u Skupštini Općine Prnjavor Veljko Gvozdenović, Draško Aulić, Aleksandar Vuković i Goran Zemun istupili danas iz kluba odbornika SNSD-a i formirali novi odbornički klub “SNSD plus”, Dodik je rekao da, “ili će se ti ljudi još večeras ili sutra vratiti u SNSD ili će biti izbačeni iz stranke, jer im niko nije dao odobrenje da nose naziv SNSD plus“.

“Ako su to radili po instrukcijama poslanika SNSD-a Drage Kalabića, onda je i on sebi zapečatio sudbinu u SNSD-u. Takvog ponašanja mimo nas i mene neće biti”, kategoričan je Dodik.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh