Politika

Opozicija u bh. entitetu RS: Milion je razloga za smjenu vlasti nakon 12 godina!

Opozicija u bh. entitetu Republici Srpskoj (RS) danas je, na godišnjicu prošlogodišnih velikih protesta, najavila podnošenje zahtjeva za opoziv Vlade bh. entiteta RS.

Zvaničnu inicijativu sutra će podnijeti Narodnoj skupštini bh. entiteta RS, a razloge za to obrazložili su na konferenciji za novinare lideri SDS-a, PDP-a i NDP-a, Vukota Govedarica, Branislav Borenović i Dragan Čavić, ističući da time žele da “spasu (bh. entitet) RS od nesposobne vlasti”.

Advertisements

Govedarica je rekao da se bh. entitet RS nalazi u najvećoj krizi od njenog postanka.

“Vladu vode ljudi koji isključivo umiju da kupuju poslanike kako bi osigurali svoju stabilnost”, ustvrdio je on.

Tvrdi da Vlada nije položila ispit i obilježile su je afere, među kojima i ona na početku mandata, kada se pojavio “snimak na kojem premijerka govori o ‘kupovini’ poslanika”.

“Željka Cvijanović je trebalo da bude u zatvoru, a ne na čelu Vlade (bh. entiteta) RS”, ustvrdio je uz očekivanje da će se parlament izjasniti o toj opozicionoj inicijativi i, kako kaže, obimnom materijalu koji su pripremili za raspravu.

Rekao je da bh. entitet RS ima veliku nezaposlenost, demografske gubitke i da s tom Vladom nema budućnosti za poštene ljude u bh. entitetu RS.

I lider PDP-a Branislav Borenović je rekao da pripremljeni materijal, na oko 200 stranica, sadrži zvanične podatke institucija bh. entiteta RS, a pokazuju zašto Vlada bh. entiteta RS treba da bude smijenjena i ubijeđen je da će doći do cilja – da bh. entitet RS dobije odgovornu i stručnu vlast.

“Za vrijeme ove vlasti sedam puta je povećana godišnja oplata duga, dva puta povećan ukupan dug (bh. entiteta) RS, deset puta su povećani dugovi za zdravstveno i penziono osiguranje, a čak 73 posto rashodi za plaće u javnom sektoru, propale su tri banke i prisutna je sveopća tajkunizacija (bh. entiteta) RS”, ustvrdio je Borenović navodeći da Vlada bh. entiteta RS “hitno mora otići u prošlost, jer nije ispunila nijedan obećani cilj”.

I Dragan Čavić je rekao da ima “milion razloga da vlast, nakon 12 godina, ode”, optuživši Vladu da je “uvela korupciju kao normalan način ponašanja u (bh. entitetu) RS”.

Čavić je izvršnu vlast optužio da nije stvarala novu vrijednost, već nepovoljno zaduživala bh. entitet RS.

Opozicionari tvrde da imaju dovoljan broj potpisa za sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine, a očekuje da se o njihovom zahtjevu u roku sedam dana odredi i Vlada bh. entiteta RS.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh