Politika

Opozicija u bh. entitetu RS: Milion je razloga za smjenu vlasti nakon 12 godina!

Opozicija u bh. entitetu Republici Srpskoj (RS) danas je, na godišnjicu prošlogodišnih velikih protesta, najavila podnošenje zahtjeva za opoziv Vlade bh. entiteta RS.

Advertisements

Zvaničnu inicijativu sutra će podnijeti Narodnoj skupštini bh. entiteta RS, a razloge za to obrazložili su na konferenciji za novinare lideri SDS-a, PDP-a i NDP-a, Vukota Govedarica, Branislav Borenović i Dragan Čavić, ističući da time žele da “spasu (bh. entitet) RS od nesposobne vlasti”.

Govedarica je rekao da se bh. entitet RS nalazi u najvećoj krizi od njenog postanka.

“Vladu vode ljudi koji isključivo umiju da kupuju poslanike kako bi osigurali svoju stabilnost”, ustvrdio je on.

Tvrdi da Vlada nije položila ispit i obilježile su je afere, među kojima i ona na početku mandata, kada se pojavio “snimak na kojem premijerka govori o ‘kupovini’ poslanika”.

“Željka Cvijanović je trebalo da bude u zatvoru, a ne na čelu Vlade (bh. entiteta) RS”, ustvrdio je uz očekivanje da će se parlament izjasniti o toj opozicionoj inicijativi i, kako kaže, obimnom materijalu koji su pripremili za raspravu.

Rekao je da bh. entitet RS ima veliku nezaposlenost, demografske gubitke i da s tom Vladom nema budućnosti za poštene ljude u bh. entitetu RS.

I lider PDP-a Branislav Borenović je rekao da pripremljeni materijal, na oko 200 stranica, sadrži zvanične podatke institucija bh. entiteta RS, a pokazuju zašto Vlada bh. entiteta RS treba da bude smijenjena i ubijeđen je da će doći do cilja – da bh. entitet RS dobije odgovornu i stručnu vlast.

“Za vrijeme ove vlasti sedam puta je povećana godišnja oplata duga, dva puta povećan ukupan dug (bh. entiteta) RS, deset puta su povećani dugovi za zdravstveno i penziono osiguranje, a čak 73 posto rashodi za plaće u javnom sektoru, propale su tri banke i prisutna je sveopća tajkunizacija (bh. entiteta) RS”, ustvrdio je Borenović navodeći da Vlada bh. entiteta RS “hitno mora otići u prošlost, jer nije ispunila nijedan obećani cilj”.

I Dragan Čavić je rekao da ima “milion razloga da vlast, nakon 12 godina, ode”, optuživši Vladu da je “uvela korupciju kao normalan način ponašanja u (bh. entitetu) RS”.

Čavić je izvršnu vlast optužio da nije stvarala novu vrijednost, već nepovoljno zaduživala bh. entitet RS.

Opozicionari tvrde da imaju dovoljan broj potpisa za sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine, a očekuje da se o njihovom zahtjevu u roku sedam dana odredi i Vlada bh. entiteta RS.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh