Politika

Zvizdić: “2016. godina bila najuspješnija evropska godina za BiH”

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas na pres-konferenciji upriličenoj u povodu druge godišnjice konstituiranja aktuelnog saziva, da su ključni prioriteti rada Vijeća ministara BiH vezani za dinamiziranje procesa evropskih integracija, za ekonomski rast i razvoj BiH, za jačanje vladavine prava i efektivnu i efikasnu borbu protiv svih oblika organiziranog kriminala, korupcije i svih oblika ekstremizma, te dalje unapređenje regionalne i međunarodne saradnje.

Denis Zvizdić - Fena

Advertisements

Po njegovim riječima, nastavili su aktivno, konzistentno i uporno raditi na provođenju mjera iz ekonomske reformske agende koje su u nadležnosti Vijeća ministara BiH, piše “Fena”.

– Za manje od dvije godine, a znamo da je ekonomska reformska agenda vezana za period od četiri godine, realizirali smo više od 55 posto mjera koje su u nadležnosti Vijeća ministara BiH – kazao je Zvizdić.

Ocijenio je da su značajno poboljšani uvjeti izvoza poljoprivrednih proizvoda na tržište EU, Rusije i Turske, „kao što je uopće značajno unapređenje kvalitete i konkurentnosti naših proizvoda i uopće ambijenta za proizvodnju i za izvoz“.

– Realizirali smo sve naše obaveze koje su bile vezane za akcioni plan skidanja BiH s liste Moneyvala. To smo realizirali uspješno, tako da je u decembru prošle godine Sekretarijat Moneyvala donio odluku da se BiH skida sa njihovih listi, da zadovoljava sve uvjete koji su nam bili propisani – naveo je predsjedavajući ministarskog vijeća.

Dodao je da se u ovom trenutku „nalazimo u završnoj fazi realizacije Akcionog plana za FATF, ostala su još dva zakona i to ne na nivou BiH“. Po njegovim riječima, usvajanjem ta dva zakona na nivou etiteta, bit će realizirane sve aktivnosti iz Akcionog plana FATF-a.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ocijenio je da je 2016. godina bila najuspješnija evropska godina za BiH, jer „dobili smo do sada najpozitivniji izvještaj o napretku BiH za 2016. godinu“. Podsjetio je da je u februaru podnesen zahtjev za članstvo, u septembru je on prihvaćen, a u decembru je BiH dostavljen upitnik sa 3.242 pitanja.

– U međuvremenu je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, izvršena je adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, utemeljena su sva tijela u skladu s Mehanizmom koordinacije, sve institucije BiH su dale svoj doprinos u pripremi odgovora na upitnik i oni su dostavljeni u jedinstveni informacioni sistem, osim odgovora uime Vlade RS. Nadamo se da će i oni brzo unijeti svoje odgovore kako bi radne grupe u narednih 30 do 45 dana kreirale jedinstvene odgovore uime BiH i kako bi započeo dosta težak i ozbiljan period prevođenja odgovora koje bi poslali Evropskoj komisiji – pojasnio je Zvizdić.

Podsjetio je da je Vijeće ministara BiH usvojilo program ekonomskih reformi sa vrlo jasnim odrednicama i parametrima koje očekuju u 2017. i narednih godina.

– Sve ono što je do sada urađeno na provedbi reformi već pokazuje prve rezultate, posebno u smislu ekonomskog razvoja. Podatak da je u martu 2017. godine BiH imala rekordni poslijeratni izvoz u iznosu od 950 miliona KM, što je za 23 posto više nego u martu 2016. godine, govori o tome da je konkurentnost naših proizvoda dosegla razinu da više od 72 posto našeg izvoza ide ka zemljama EU – istaknuo je Zvizdić.

Napomenuo je da je Vijeće ministara BiH bilo posvećeno i regionalnoj saradnji, posebno s prvim susjedima, dodajući da im je to izuzetno važan prioritet na kojem kontinuirano rade.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh