ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Politika

Čović: “Situacija u BiH se mora stabilizovati”

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je danas u Banjoj Luci da se situacija u BiH mora stabilizovati, te da se umjesto sukobima, treba okrenuti napretku, posebno ekonomskom.

Dragan Čović - Nezavisne

Čović je naglasio da vjeruje da će biti potrebe da se mnogo dinamičnije razgovara u BiH, a nakon krize izazvane podnošenjem zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, prenosi “Fena”…

Nakon sastanka s predsjednikom bh. entiteta Republike Srpske i SNSD-a Miloradom Dodikom, Čović je istakao da želi da se jasno stavi do znanja da se ne smiju zloupotrebljavati ovlasti u ime jednog naroda, stranke i osobe te da se u spomenutom slučaju “pokušalo izigrati i bošnjački narod”.

Sreća je, kaže, da je odgovor na zahtjev za reviziju brzo stigao i da je izbjegnuta dublja kriza.

“Jasno da je došao kraj zloupotrebama u predstavljanju organa BiH na vanistitucionalan način”, rekao je i Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci nakon sastanka s hrvatskim članom Predsjedništva BiH i predsjednikom HDZBiH Draganom Čovićem.

Na sastanku je zaključeno i da je veoma važno da se ojačaju principi kako se dolazi do zajedničkih odluka te da se moraju poštovati organi BiH.

Podržao je princip da nijedan narod drugom ne bira političke predstavnike.

“(Bh. entitet) RS”, ustvrdio je Dodik, “nije zadovoljan aktivnostima vlasti na nivou BiH, te očekuje da Vijeće ministara BiH ostvaruje koordinaciju s vladama entiteta.”

Bilo je riječi i o saradnji SNSD-a i HDZ-a, koja je ocijenjena dobrom te nije usmjerena protiv nekog trećeg.

“Naša ambicija jeste da na dugoročnoj osnovi stabilizujemo odnose dva naroda, ne na štetu trećeg. Bošnjaci nas ne mogu posmatrati na način da nas mogu majorizovati i pozivamo ih na razgovore na ravnopravnoj osnovi”, rekao je Dodik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh