ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Politika

Salkić: “Poraz civlizacijskih vrijednosti”

“Odbacivanjem zahtjeva za reviziju tužbe i presude u predmetu u kome je država Bosna i Hercegovina pred Međunarodnim sudom pravde tužila Srbiju za genocid, poraz je civilizacijskih vrijednosti savremenoga doba”, smatra Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republike Srpske, javlja Anadolu Agency (AA).

Ramiz Salkić - Nezavisne.com

“Presuda iz 2007. godine potvrdila je da su jedinice Vojske RS i MUP-a RS počinile genocid, te da država Srbija nije spriječila počinjeni genocid. Sa historijskog stanovišta je zabrinjavajuće, čak zastrašujuće da su političke snage koje i danas čuvaju ideologiju na kojoj je genocid počinjen, te štite rezultate genocida, pri tome negirajući da je genocid počinjen, uprkos konačnim presudama Međunarodnog krivičnog suda, blokiraju ‘legalnim’ putem sudski proces. Porazno je da mi sada imamo blokadu zemlje, zbog revizije, od ljudi koji podržavaju Miloševića ili Karadžića. To je besmisleno! To čini situaciju u kojoj se našla BiH i Bošnjaci, kao narod nad kojim je počinjen genocid, potpuno neshvatljivom i besmislenom. Da se nije moglo suditi, jer ne postoji saglasnost Predsjedništva. Sud je odlučio raditi u skladu s političkim stavovima, a ne po argumentima i činjenicama. Političke snage iz bh. entiteta RS, zaustavile su svojevrsnim vetom provođenje revizije, smatrajući to svojom najznačajnijom pobjedom. Jasno je i zašto – kako bi se spriječilo procesuiranje i kažnjavanje za počinjene zločine protiv čovječnosti i genocid”, navodi se u saopštenju iz kabineta Ramiza Salkića.

On smatra da posebno zabrinjava da pokretanje revizije svojim odnosom spriječio i hrvatski član Predsjedništva BiH, “dajući nam na taj način jedini odgovor na činjenicu da je bh. entitet RS etnički potpuno očišćen od Hrvata”.

“Ako ubijanje hiljada ljudi, protjerivanje, rušenje bogomolja nije genocid i historijska obaveza hrvatskih političara da to dokažu, da zahtijevaju sankcionisanje počinilaca, onda nam neko treba ponuditi objašnjenje o čemu se radi. Ukoliko hrvatski političari ne žele da se bore za istinu i kažnjavanje zločina nad Hrvatima, to ćemo učiniti mi Bošnjaci, jer imamo obavezu prema svakom građaninu ove zemlje. Činjenica da su politički predstavnici srpskog naroda u BiH, potpomognuti nekim političkim prestavnicima hrvatskog naroda, blokirali pokretanje revizije, ostaje kao historijska mrlja u njihovom odnosu prema žrtvama i zločincima”, navodi Salkić.

Dodao je da je opstrukcijom pokretanja revizije presude propuštena historijska prilika za utvrđivanja višeg stepena istine, a time i postizanja trajnog pomirenja na ovim prostorima.

“Ovako ostaje gorka istina za historiju, da su se Bošnjaci borili za utvrđivanje istine i kažnjavanje ratnih zločinaca, a da su prestavnici srpskog naroda bili protiv utvrđivanja istine i kažnjavanja ratnih zločinaca. Zahtijevajući zaustavljanje revizije presude, srpski politički predstavnici prihvatili su tu presudu, prvi put kao validnu, a podsjetimo se, presuda je bila jasna: genocid je počinjen, a počinili su ga Vojska RS i MUP RS. Očekujemo da se sada, kada su završene sve aktivnosti oko ovog sudskog procesa, konačno počnemo baviti provođenjem ove presude. To je naša obaveza”, kazao je Salkić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh