ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Politika

Cvijanović i Novalić u Banjaluci: “Zajedničke sjednice vlada svakih šest mjeseci”

Vlade bh. entiteta Republike Srpske i Federacije BiH imaće svakih šest mjeseci, a najmanje jednom godišnje, zajedničku sjednicu jer postoji niz otvorenih pitanja, zaključeno je na drugoj zajedničkoj sjednici vlada koja je danas održana u Administrativnom centru Vlade bh. entiteta RS u Banjaluci, javlja Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba

Na dnevnom redu bila je Informacija o realizaciji obaveza iz Reformske agende za BiH za period 2015-2018 godina i pisma namjere, Informacija o aktivnostima u borbi protiv sive ekonomije, Informacija o putnim komunikacijama, kao i metodologija održavanja budućih zajedničkih sjednica i način utvrđivanja dnevnih redova.

Željka Cvijanović, predsjednik Vlade bh. entiteta RS, istakla je da su kada je u pitanju Informacija o aktivnostima u borbi protiv sive ekonomije, dogovoreno i definisano da će vlade intenzivirati aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije i raditi na usaglašavanju zakonskih rješenja i propisa.

“Vlada (bh. entiteta) RS i Vlada (bh. entiteta) FBiH uputiće prijedlog Vijeću ministara BiH za uvođenje fiskalizacije u Brčko distriktu”, rekla je Cvijanović i dodala da će tražiti i da se obezbjedi kontrola prometa lož ulja na benzinskim stanicama u Brčko distriktu.

Na temu putnih komunikacija razgovarano je o svim važnim projektima a predstavnici vlada dali su podršku i projektima koji se realizuju i koji će se realizovati i služiti za povezivanje između entiteta, kao i BiH na regionalnom planu.

“Najavljeni veliki projekat povezivanja Beograda i Sarajeva preko brze ceste, svakako će zahtjevati veći angažman ministarstava, kao i saradnju sa Vijećem ministara”, rekla je Cvijanović.

Istakla je da je bilo govora i o mogućim trasama i otvoreno je nekoliko mogućnosti.

“Moramo da sačekamo studije izvodljivosti, analize, pa da izaberemo najjeftinije i najisplativije rješenje”, kazala je ona.

U toku rasprave o tekućim pitanjima premijeri su dali podršku ministarstvima da ubrzano rješe problem razmjene matičnih i zemljišnih knjiga u entitetskim pograničnim opštinama.

“Tragično je da smo taj problem rješili sa susjednim zemljama, a nismo u BiH”, rekla je Cvijanović.

U oblasti ppljoprivrede dogovoreno je da se ide na što veći stepen harmonizacije propisa.

“Definisali smo opredeljenje da se traže ujednačeni mehanizmi podsticaja u oba entiteta, te da se ubrzano radi i kada je u pitanju identifikacija parcela”, rekla je premijerka bh. entiteta RS i dodala da je vanjskotrgovinska politika nešto u okviru čega treba da se bave i zaštitom domaće proizvodnje.

Fadil Novalić, premijer FBiH, rekao je da su u okviru Informacije o realizaciji obaveza iz Reformske agende za BiH za period 2015-2018. godina i pisma namjere izložili šta su uradili, šta će uraditi i kakve to efekte proizvodi.

Konstatovano je da se realizacija kreće različito po entitetima, a realizovano je od 40 do 60 posto obaveza.

“Raspravljali smo o pismu namjere i imamo još tri mjere akcize, depozitni fond na nivou BiH i u FBiH zakon o osiguranju i potpisati ugovor sa agencijom za dubinsku analizu telekoma”, rekao je Novalić.

On je istakao da je zaključeno i da su potrebne zajedničke sistemske sjednice vlada jer postoji niz otvorenih pitanja koje treba da zajedno rješavaju.

“To govori da smo na pravom putu, da smo dobre odnose zamjenili kvalitetnijom vrstom odnosa, a sve to vodi samo jednom, kvalitetnijem životu građana, onome što je glavno za naše društvo”, rekao je Novalić i naglasio da ovakvi sastanci čine i relaksaciju napetih političkih prilika.

Odgovarajući na pitanja novinara Novalić je istakao da se o akcizama vode tehnički razgovori, ali da vjeruje da će u narednim sedmicama doći do rješenja.

Odbijanje zahtjeva za reviziju predsude po tužbi BiH protiv Srbije Cvijanovićeva je rekla da je to sud definisao u obrazloženju, odnosno da nije u pitanju rezultat institucionalnog djelovanja. Novalić je rekao da ne komentariše sudske presude.

Zajedničkoj sjednici vlada bh. entiteta RS i FBiH prethodili su bilateralni sastanci ministara u Vladi bh. entiteta RS i ministara u Vladi bh. entiteta FBiH.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh