Politika

Čović: “Žao mi je što smo se opet poigrali Bosnom i Hercegovinom”

Član Predsjedništva BiH i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru kako žali “što smo se opet poigrali Bosnom i Hercegovinom” i što se došlo u situaciju da Međunarodni sud pravde odbije zahtjev za reviziju presude BiH protiv Srbije, javlja Anadolu Agency.

No image - Haber.ba

Sud nam je vratio svoje pismo. Drugim riječima, mi samo danas tamo gdje smo bili na početku. Procjena onih koji su nam odgovorili na naša pisma je takva da ne mogu prihvatiti da se bilo koja aktivnost vodi po ovom pitanju revizije, zbog toga što institucije države na bilo koji način nisu donijele bilo koju odluku iza one predhodne iz 2007. godine“, kazao je Čović na konferenciji za novinare.

On je dodao kako je odgovor Međunarodnog suda pravde o zahtjevu za reviziju presude u predmetu BiH protiv Srbije stigao dok se održavao sastanak između njega i predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

On (odgovor MSP, op.a.) je takav kakav jeste. Žao mi je što smo se opet poigrali Bosnom i Hercegovinom i što je došlo do ovakve situacije. Mislim da smo ugled BiH prema međunarodnim istitucijama uveliko oslabili. S druge stane, mislim da će nakon ovoga biti jako puno medijskih konferencija, posebno od strane predstavnika srpskog naroda, koji će ovu vijest, kako je oni vide kao pozitivnu, nastojati koristiti u neke druge svrhe“, zaključio je Čović.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić je kazao da je on, kao Bošnjak, prihvatio s tugom vijest o odbijanju zahtjeva za reviziju. Poručio je, kako je rekao, prijateljima Srbima kako nemaju razloga za likovanje i, ukoliko su bili protiv revizije, da su time praktično priznali raniju presudu da je genocid počinjen.

“Ja ih pozivam da BiH, kao i mnoge druge zemlje, usvoji deklaraciju o tome, kada su već branili presudu. Što se tiče gospodina Izetbegovića, koji nas je na onom čuvenom skupu 50 odgovornih ličnosti uvjeravao da ima sve pravne argumente bošnjačka strana i njegov tim, očekujem da obrazloži Bošnjacima i žrtvama zašto je imao pogrešnu procjenu, i iz toga izvuče politički zaključak o svojoj ličnoj političkoj poziciji“, kazao je Radončić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh