ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Politika

DODIK RAZOČARAN, ŠAROVIĆ ODUŠEVLJEN: “Dolazak Vučića u Sarajevo je hrabar potez. To je šamar onima koji prizivaju konflikt”

Iako će na predstojećem Balkanskom samitu u Sarajevu učestvovati svi premijeri država Balkana, ipak se posebna pažnja pridaje dolasku premijera Srbije, Aleksandra Vučića, što je posebno značajno u svjetlu aktuelne političke krize koja je nastala nakon što je BiH podnijela zahtjev za revizuju presude pred Međunarodnim sudom pravde.

No image - Haber.ba

Vladajuća koalicija u bh. entitetu Republici Srpskoj, okupljena oko SNSD-a Milorada Dodika, nastojala je produbiti nastalu krizu i prisiliti stranke Saveza za promjene da u znak odmazde napuste institucije BiH i blokiraju funkcioniranje državnih organa zakonodavne i izvršne vlasti. Međutim, Savez za promjene nije upao u Dodikovu zamku, procjenjujući da bi blokada državnih institucija podjednako štetila interesima sva tri naroda, a ne samo Bošnjacima, kako neosovano smatra Dodik.

U tom kontekstu od osobitog je značaja stav zvaničnog Beograda. A sudeći po dosadašnjim izjavama i postupcima čelnika najjače vladajuće partije u Srbiji, zvanični Beograd i pored toga što se ne slaže s obnovom postupka pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, protivi se blokadi državcnih institucija BiH. O tome svjedoči i najavjeni dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića u Sarajevo, što će biti snažan vjetar u leđa politici Saveza za promjene ali i šamar politici koju zagovara lider SNSD-a, Milorad Dodik.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović pozdravio je najavljenu posjetu premijera Srbije Aleksandra Vučića Sarajevu.

“Ja bih izdvojio odluku premijera Srbije, Aleksandra Vučića, da dođe u BiH. To je hrabar potez. Sjajan potez. On je u suštini šamar svima onima koji prizivaju konflikt. Onima koji su kreatori krize, to je njegov odgovor. Mislim da je to važna poruka za BiH. To je za mene najvažnije. Sve ostalo je su sjeni, a razgovaraće se o krizi”, izjavio je Šarović za “N1“…

Šarović se slaže da politička kriza u BiH odjekuje u regionu.

“Evidentno je da kriza traje. Ne bih govorio istinu kada bih rekao da je sve normalno. To ima uticaja na sva ministarstva. Naš cilj je da pokušamo raditi svoj posao, i da ova politička pitanja i neslaganja oko revizije pokušamo riješiti kroz institucije BiH”, smatra Šarović.

“Mi imamo potpuno negativan stav po pitanju revizije. Mislim da je to pitanje za institucije. Mislimo da Sofrić nije imao autorstvo – i moralo se pitati institucije”, izjavio je Šarović.

“Ne govorimo o dokazima za reviziju, niko od nas. Mi o tome nismo govorili. Govorili smo da je to državno pitanje. Od toga se ne može pobjeći. Neko je trebao da kaže – ‘imam ove dokaze, mislimo da se može ići u reviziju’. Uvijek treba razgovarati o tome”, ocijenio je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Šarović smatra da ovako važna pitanja imaju odjeka na regionalne, unutrašnje odnose BiH – koja je po njegovom mišljenju, najvažnija.

S druge strane, Vučićev dolazak u Sarajevo naišao je na zid šutnje u taboru stranaka okupljenih oko SNSD-a Milorada Dodika. Samo, Dodikova šutja u ovom slučaju, ne može se protumačiti kao zbak odobravaja, nego prije svega kao znak nemoćnog i pritajenog bijesa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh