Politika

Konstantin Savić najavio kandidaturu za predsjednika bh. entiteta RS: “Imam legitimitet da se kandidujem i nisam nimalo nedostojan naspram ostalih kandidata”

Mladi teslićki pravnik Konstantin Savić postao je prava senzacija tokom kampanje za lokalne izbore 2016. godine, kada se kandidovao za načelnika općine u kojoj živi i radi.

Konstantin Savić - Youtube

Njegovi poprilično radikalni stavovi oduševili su tada bh. javnost, a ovih dana Konstantin je najavio da se planira kandidovati na mjesto predsjednika bh. entiteta Republike Srpske ili barem na mjesto narodnog poslanika, na narednim, parlamentarnim izborima 2018. godine.

Advertisements

“Politika kao jedan način usmjeravanja ljudske aktivnosti je moj cilj i naravno da želim u budućnosti da se kandidujem za funkcije za poslanika Narodne skupštine ili predsjednika (bh. entiteta) RS. Nije to nikakva drskost, već je to čak jedan vid dokaza da postoji demokratičnost društva i da se ljudi ne trebaju bojati niti jedne funkcije. Jeste to časna funkcija, ali nije nedostižna i ima pravo bilo ko da se kandiduje. Ja sam pravnik već sedam godina i imam legitimitet u tom pogledu da se kandidujem i nisam nimalo nedostojan naspram ostalih kandidata”, kazao je Savić za “Radio Sarajevo“, govoreći o mogućnosti da se kandiduje na narednim izborima.

U želji da im pomogne, istakao je kako se nada podršci građana te da će od toga zavisiti i njegov izbor za koje mjesto će se kandidirati. Najavio je i da želi da svojom kandidaturom promijeni današnji sistem, koji ne pruža dovoljno prilika građanima, te da je u te svrhe već pripremio brojne prijedloge za promjene.

“Ne bih odustao i planiram izuzetno dobre zakonske promjene, tačnije spremam set zakonskih promjena. Kazao sam da ću u svakoj općini osnovati Palaču pravde i znat će se ko je i šta je struka, te će se poslovi rješavati striktno po nauci, a ne prema dogovoru i poznanstvima. I svakom radniku će biti čast da radi i da napreduje sve više kako im se povećava broj godina radnog staža. Nema stepenica da napredujete i sramotno je da sama struktura tjera ljude van zemlje jer ne mogu naći posao. Odlaze naučnici, mladi ljudi, kao da nisu sposobni ovdje da primjenjuju svoje znanje, a u drugim zemljama su itekako cijenjeni“, ističe Savić, te dodaje da će primarni ciljevi njegove borbe biti kriminal i korupcija.

Kao kandidat Konstantin Savić je kroz svoju predizbornu kampanju iskazao sav gnjev naroda, zbog čega je postao izuzetno popularan, izjednačavajući se s čovjekom koji se bori s problemima koje donosi bosanskohercegovačka svakodnevica. To je još jednom dokazao, kazavši kako još uvijek vraća kredit koji je podigao za prošlogodišnju kandidaturu, jer je ona iziskivala mnogo sredstava.

“Digao sam kredit od 1.000 KM u jednoj banci, kako bih pribavio novac potreban za kandidaturu. Još uvijek nisam vratio kredit, koji sam digao na godinu dana. Imam još nekih pet rata da vratim, ali ne stidim se toga. Izabrao sam taj način finansiranja svoje kandidature i ne stidim se ničega, a najvjerovatnije to ću učiniti i kada se budem kandidovao na narednim izborima, ako ne uspijem dovoljno zaraditi”, zaključio je Savić, ističući još jednom spremnost da se za dobrobit društva uključi u borbu s političkom realnošću BiH.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh