ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Politika

Zajednički stav Dodika i Čovića: Ustavnim rješenjem udaljiti strane sudije

Ključni problem su stranci u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zbog čega je potrebno što prije pronaći ustavno rješenje kako bi se umjesto njih imenovali državljani BiH, konstatovali su danas zvaničnici SNSD-a i HDZ-a na sastanku održanom u Banjaluci, javlja Anadolu Agency.

No image - Haber.ba

Delegacije su predvodili Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, koji su nakon sastanka istakli da žele da okupe više političkih partija u traženju rješenja za taj problem.

“Naša ocjena je da situacija u BiH u cjelini zahtjeva veći angažman na rješavanju unutrašnjih pitanja vezano za ekonomsku i drugu sferu, ali isto tako da ima pitanja koja traže političke odgovore. Jedno od tih pitanja je pitanje stranaca u Ustavnom sudu BiH i mi smo danas finalizirali način kako ćemo se kretati po tom pitanju. Imajući u vidu da su ključni problem stranci, Ustav BiH daje mogućnost da odlukama na nivou BiH se izabere neki drugi način izbora tih sudija tako da smo ostavili stručno da se to stavi u normu i da pokušamo kroz parlamentarnu proceduru to rješavati”, rekao je Dodik.

On je istakao da HDZ BiH i SNSD imaju niz zajedničkih ocjena, da je “očigledno da vlast na nivou BiH, što se SNSD-a tiče nije funkcionalna u dijelu obaveza koje su važne i za MMF i druge”.

“Od SNSD-a i HDZ-a BiH to ne zavisi tako da ćemo imati zastoj na realizaciji MMF-ovih programa i to nas, ne samo u (bh. entitetu) RS nego čitavoj BiH, izlaže izazovu koji podrazumijeva suočavanje s likvidnoću na javnim računima”, rekao je Dodik.

On je naglasio da ove dvije stranke sva pitanja žele da rješavaju kroz saradnju i dijalog i da to nije protiv nekog trećeg nego razvoj njihovih odnosa.

“Ostajemo privrženi pitanjima evropskih integracija i onoga što je potrebno učiniti na popuni Upitnika mada smo svjesni da će tu biti problema kao što je pitanje popisa i podataka koji će se tamo unijeti i nekih drugih koji su i do sada izazvali probleme u komunkiaciji”, rekao je Dodik.

Imajući u vidu funkciju Čovića, kao člana Predsjedništva BiH Dodik je iskoristio priliku i da istakne da je za bh. entitet RS neprihvatljivo da se obnavlja tužba BiH protiv Srbiji pred Međunarodnim sudom.

“Ukoliko je to unilateralna aktivnost s bošnjačke strane to znači da je to zloupotreba institucija i procedura”, rekao je Dodik.

Čović je istakao da je i jučer imao sastanak u Sarajevu sa ciljem stvaranja ambijenta za normalno funkcionisanje BiH.

Govoreći o Ustavnom sudu BiH Čović je istakao da su timovi stranaka blizu rješenja, prijedloga kako rješiti pitanje zastupljenosti stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, ali da na taj način gtreba rješavati i druga pitanja.

“Bez obzira na reakcije izvana moramo stvoriti ambijent da država normalno funkcioniše”, kazao je Čović i dodao da je prioritet jačanje ekonomije i socijalne politike.

Naglasio je da ima osjećaj da bi “neke strane željele da nas stalno drže u konfliktnoj situaciji na nekim dijelovima BiH što ne ide u prilog bilo kome”.

Napomenuo je da je i jučer u Sarajevu vrlo jasno ukazano kakvu bi štetu revizija tužbe protiv Srbije mogla nanijeti odnosima u BiH i odnosima sa susjedima.

“Naša želja je da do kraja godine uspijemo doći do kandidatskog statusa međutim kako se sada ponašamo to je najbolji put da u tome ne uspijemo i da potpuno zaostanemo”, rekao je Čović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh