ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Politika

Mile Marčeta: “Odluka Ustavnog suda BiH ne ide u prilog opstanku Srba”

Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) Mile Marčeta smatra da odluka Ustavnog suda BiH da odbije apelaciju 30 poslanika Narodne skupštine bh. entiteta Republike Srpske predstavlja lakrdiju za koju nema valjanog opravdanja i koja ne ide u prilog ostanku i opstanku Srba u FBiH.

Mile Marčeta - Pressrs.ba

“Jasno je da je riječ o političkoj odluci. Ustavni sud BiH, ne samo da donosi političke odluke, nego i krši Ustav”, rekao je Marčeta “Srni”…

On je podsjetio da je u jednom od mandata Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH imao samo osam delegata, što nije bilo pravno i ustavno zasnovano.

“Ako je jasno propisano da Klub Srba broji 17 delegata, onda je nejasno kako je pravno moguće i ustavno zasnovano da ih sada ima 13 i da se smatra da je to dovoljno, a da se u isto vrijeme navede da je to potrebno ispraviti”, dodao je Marčeta.

On tvrdi da o Srbima u FBiH niko ne vodi računa, ali da je problem i u inertnosti srpskih delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH koji nisu energičnije tražili od međunarodnih i domaćih struktura da nepravda prema Srbima bude uklonjena.

Ustavni sud BiH odbacio je 19. januara kao neosnovan zahtjev 30 poslanika Narodne skupštine bh. entiteta Republike Srpske za ocjenu ustavnosti zakona i ostalih opštih pravnih akata koje je Parlament Federacije BiH (FBiH) usvojio od njegovog konstituisanja poslije izbora 2014. godine.

Ustavni sud BiH zaključio je da su osporeni zakoni doneseni u skladu sa odredbama Ustava BiH, kao i Međunarodne konvencije o uklanjanju svih oblika rasne diskriminacije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh