Politika

Dodik: “Američku ambasadoricu Cormack proglasiti nepoželjnom u BiH”

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republike Srpske izjavio je danas da traži od Igora Crnatka, ministra vanjskih poslova BiH da Maureen Cormack, ambasadora SAD proglasi nepoželjnom u BiH, a ako do toga ne dođe da je iz BiH povuče nova administracija SAD i krivično goni, javlja Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba

Dodik je u Banjaluci povodom odluke odlazeće administracije SAD-a da uvedu sankcije protiv njega istakao je da je važno da to nisu sankcije bh. entitetu RS.

“Osjećam se ponosno i ne doživljam ovo kao kaznu jer je ovo dokaz da nisam bio spreman da trgujem interesima (bh. entiteta) RS ni u jednom momentu kada su to očekivali od mene razni ambasadori, a pogotovo odlazeća ambasadorka Cormack”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima odluka je deplasirana jer oni koji su je donijeli znaju savršeno da on nema nikavu imovinu niti račun u SAD-u i po tom osnovu nisu imali šta da blokiraju. Istakao je da nema imovine u inostranstvu osim u Srbiju, ali da Srbiju ne doživljava kao inostranstvo.

“Pod sankcijama sam već dugo vremena. Ovo je samo objavljeno u ovom trenutku. Ponosan sam na to što u tom vremenu od kada aktivno vodim (bh. entitet) RS. Ponosan sam što nisam bio spreman da pod silnim pritiscima ljudi iz odlazeće administracije SAD-a prihvatim da predam policiju (bh. entiteta) RS. Ponosan sam što sam odbio butmirski proces koji je bio novi ustav BiH koji je trebalo da gotovo ukine (bh. entitet) RS. Ponosan sam što nisam prista da se izmjeni Ustav BiH kao što je tražila odlazeća amrička administracija”, rekao je Dodik.

Dodao je i da je ponosan što nije dozvolio da se ukine Dan bh. entiteta RS i najavio da će se ovaj datum slaviti i ubuduće. Politiku odlazeće administracije u BiH, predvođene ambasadoricom Cormack nazvao je “tendenciozno probošnjačkom, prounitaristička i izrazito antisrpska politika, protiv (bh. entiteta) RS”.

Naglasio je da ovo nisu sankcije SAD-a već onih koji su poraženi na izborima u SAD. Nije iznenađen, kaže, ovim potezom, a smatra da mu je doprinjeo poziv na inauguraciju novog predsjednika SAD.

“Takakv kukavičluk i potez očajnika liče na politiku onih koji politiku shvataju kao politiku sile, a ne pravde i međunarodnog prava”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima od najuspješnijeg američkog spoljopolitičkog projketa od Drugog svjetskog rata kako su ga zvali odlazeća administracija isfrustrirani likovi kao što je Cormack i Hoyt Yeeis kreirali monstruma nesposobnog da preživi, naravno BiH”.

Da li je, kaže, bilo domaćih šaptača iz bh. entiteta RS i BiH uskoro će isplivati na vidjelo. Smatra da je u pitanju lična odmazda, navodeći da je ambasador SAD-a “lažno izvještavala State Departmant o stanju u BiH, te istakao da je Cormack dokazani neprijatelj Srba i (bh. entiteta) RS i nepoželjna osoba u (bh. entitetu) RS”.

“Tražim od Igora Crnatka, ministra vanjskih poslova BiH da je proglasi personom non grada u BiH. Očekujem da nova vlast SAD je hitno povuče i krivično goni zbog počinjenih krivičnih djela kao što su mješanje u unutrašnjie stvari drugih zemalja, kršila pravo međunarodno pravo i Dejtonski mirovni sporazum, kršila Ustav BiH mješajući se u odlučivanje i rad organa u BiH, lažno informisala Stade department, a visokog predstavnika pretvorila u svog poltrona”, rekao je Dodik i dodao da ima povjerenja u novu administraciju.

Ponovio je da očekuje da ambasadorica SAD ode iz BiH i da se više nikad ne vrati. Istakao je i da ostaje posvećen radu u skladu sa Ustavom bh. entiteta RS i Dejtonskom mirovnim sporazumom, onako kako je napisan i odbacije duh Daytona kakav su promovisali iz odlazeće administracija SAD.

“Za građane (bh. entiteta) RS ovo ne znači ništa i neće učiniti promjene u njihovim životim mogu se neki slavodobinto osjećati, ali sam uvjeren da je većima pogođena i iritirana”, rekao je i dodao da nastavlja da se bavi politikom i ne mjenja svoje stavove, koji će biti još jasniji.

Rekao je da prihvata BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, ali da će nastaviti da bori protiv “monstruma BiH kakvu su oni napravili”.

Ambasada SAD-a u Sarajevu u utorak je potvrdila da su američke vlasti Miloradu Dodiku, predsjedniku bh. entiteta Republike Srpske, uvele sankcije zbog nepoštivanja Ustavnog suda BiH.

“Ured za kontrolu imovine stranaca pod Ministarstvom trezora, u konsultacijama sa State Departmentom, zvanično je definisao status Milorada Dodika, predsjednika (bh. entiteta) Republike Srpske, u skladu s Izvršnom uredbom (E.O.) 13304 koju je 28. maja 2003. potpisao predsjednik George W. Bush. E.O. 13304 odobrava sankcije protiv, između ostalog, osoba za koje je utvrđeno da su aktivno opstruisale ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi s aktivnom opstrukcijom provedbe Daytonskog sporazuma”, navodi se u saopštenju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh