Politika

Čović prvi put “iscrtao” granice trećeg entiteta

Hrvatski član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH, Dragan Čović, u nedavnom intervjuu za jednu lokalnu TV-stanicu u Mostaru, po mnogima je po prvi put “iscrtao” granice trećeg, hrvatskog, entiteta u Bosni i Hercegovini.

Dragan Čović - Nezavisne

Ono što je, po mišljenju analitičara bh. političke zbilje zanimljivo, jeste trenutak u kome se Čović otvoreno založio za uspostavu trećeg entiteta, iz čega zaključuju kako je i ta politička inicijativa iskoordinisana sa predsjednikom bh. entiteta Republike Srpske i liderom SNSD-a, Miloradom Dodikom, piše “Radio Slobodna Evropa“.

U intervjuu stanici “Naša TV” iz Mostara, predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović je pored ostalog ponovio zahtjeve za izmjenama Izbornog zakona, kako Hrvatima u BiH njihove političke predstavnike ne bi birali drugi. Ujedno je podsjetio da su prije izmjena, nametnutih od Visokog predstavnika međunarodne zajednice, Hrvati, tvrdi Čović, imali pola vlasti u vladi tog bh. entiteta.

Ukoliko se ne mogu riješiti odnosi u Federaciji i državi BiH, smatra Čović, onda – prema njegovom mišljenju – ne preostaje ništa drugo nego insistirati na trećem entitetu u BiH.

“Šta god neko mislio o tom trećem entitetu, čak i unutar hrvatskog naroda i međunarodne zajednice i među Bošnjacima – primarno među Bošnjacima. Znači, neće nam biti drugog izlaza iz ove situacije. A tražimo i ostavili smo mogućnost za bezbroj rješenja”, izjavio je Čović.

Na pitanje koje se odnosilo na to koji bi dijelovi BiH činili treći entitet, kojem se zamjera da ne bi mogao obuhvatiti sve Hrvate u BiH, Dragan Čović je uz ostalo odgovorio:

“U svakoj organizaciji Bosne i Hercegovine u kojoj će Hrvati biti definisani kao konstitutivan i suveren narod, bit će i naša Posavina i naše Žepče i dio centralne Bosne, kao i dio Hercegovine. To je odgovor svima”, poručio je Čović.

Lider HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović smatra da će se na taj način zaštititi jezgro Hrvata u BiH, te stvoriti ambijent da ljudi ostaju i da se ne raseljavaju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh