Politika

Wigemark upozorio političare: “Parlament FBiH ne smije biti arena za cjenkanja”

Komentarišući prekid jučerašnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, izrazio je zabrinutost oko kontinuiranog zastoja i nedostatka istinske političke posvećenosti koji već nekoliko mjeseci blokiraju rad Parlamenta FBiH.

Lars-Gunnar Wigemark - Fokus.ba

“Niko nema koristi od kontinuiranog zastoja. Sada je potrebno da vidimo djela koja će istinski biti u najboljem interesu građana na čije se potrebe uopšte ne odgovara, jer političke stranke ne mogu da postignu dogovor. Svi politički akteri u FBiH trebaju raditi zajedno da bi osigurali da Parlament u potpunosti funkcioniše. Federalni parlament ne smije biti arena za različita politička cjenkanja pod cijenu velikih kašnjenja u hitnim reformama i interesa običnih ljudi. To je političko tijelo koje predstavlja građane i njihove interese”, izjavio je Wigemark.

Kako se navodi u saopštenju Delegacije EU u BiH, svi politički lideri u BiH su se obavezali da će reformama unaprijediti ekonomsku i socijalnu situaciju. Ali Parlament FBiH neće moći ispuniti svoje obaveze ukoliko se ove političke igre nastave na uštrb svakodnevnog života građana, piše “Faktor“…

“Stoga apelujem na odgovorne lidere političkih stranaka da uspostave konstruktivniju klimu i fokusiraju se na ubrzano rješavanje prioritetnog zakonodavstva, kao što su novi zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju ili nova regulativa o bankarskom sektoru, a kako bi se provele prijeko potrebne reforme.

Vrijeme je već izgubljeno. EU neće impresionirati niko ko djeluje samo u skladu sa uskim etničkim ili drugim interesima. Takvo ponašanje može samo usporiti proces EU integracija. Građani ove zemlje žele da vide stvarni konsenzus, a ne politički zastoj i ekonomsko nazadovanje”, poručio je Wigemark.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh