Politika

Pandurević poručila SNSD-u: “Prestanite huškati narod i voditi (bh. entitet) RS u konflikt sa čitavim svijetom”

Potpredsjednica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević pozvala je danas SNSD da, kako je navela, prestane huškati narod i voditi Republiku Srpsku (RS) u konflikt sa čitavim svijetom, samo da bi sačuvali vlast…

Aleksandra Pandurević - SlobodnaBosna.ba

Komentarišući izjavu potpredsjednika SNSD-a Marka Vidakovića, u kojoj je ocijenio da izjava lidera SDS-a Vukote Govedarice, da “raspad BiH nije moguć bez rata”, identična onim “bošnjačkih lidera iz Federacije BiH, nekada Harisa Silajdžića i Mustafe Cerića, a danas od čelnika SDA”, te da je “zabrinjavajuća činjenica da se predsjednik SDS-a svrstao u red ovih istomišljenika”, Pandurevićeva je upozorila da Vidaković očito ne shvata da je svako raspakivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma Damoklov mač nad bh. entitetom RS, prenosi “Fena”…

“Jedno su želje, drugo je realnost. Mladi i ostrašćeni Vidaković bi prvo sebi trebalo da odgovori, da li bi Srbija i Ruska Federacija podržale bilo kakvu promjenu ‘Dejtona’, pa i otcjepljenje!? Ne bi, to vidimo iz izjava najviših zvaničnika! Imamo li snage da idemo protiv cijelog svijeta, bez ijednog saveznika? Nemamo!”, istakla je Pandurević.

Podsjetila je i da su brojni mediji u regionu objavili planove NATO-a o ulasku u Brčko i zapitala “čime ćemo i kako braniti (bh. entitet) RS, ako je NATO presječe kod Brčkog”.

“Kockari i hazarderi, koji danas sudbinu (bh. entiteta) RS stavljaju na ivicu provalije, a koji ni cipele nisu uprljali kada je (bh. entitet) RS stvaran, poigravaju se emocijama naroda i, nažalost, (bh. entitet) RS vode u neizvjesnost. Koliko je SNSD-u stalo do (bh. entiteta) RS pokazuje i to da podržavaju ‘treći entitet’ i da ni riječ nisu rekli povodom izjave Dragana Čovića da će on obuhvatiti i Posavinu”, kazala je ona.

Samo ekonomski jaki narodi, sa snažnim saveznicima u svijetu, mogu dobiti nezavisnost, a SNSD je, tvrdi, ekonomski uništio bh. entitet RS, ispraznio je od stanovništva, i hiperprodukovao broj neprijatelja.

Pandurević je najavila da SDS priprema Deklaraciju o privrženosti Dejtonskom mirovnom sporazumu i ubrzanim evropskim integracijama koju će uputiti u Narodnu skupštinu bh. entiteta RS.

Cilj te deklaracije je da definiše dva vitalna interesa (bh. entiteta) RS: očuvanje njenog dejtonskog statusa na načelima dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te ubrzan evropski put kako ne bi imali zid EU i na granici sa Srbijom. SNSD-e, ako želi da izbrišemo granice sa Srbijom, treba da shvati da (bh. entitet) RS treba da bude lokomotiva puta ka EU kako bi zajedno sa Srbijom postali članica EU i time izbrisali granicu na Drini. To je jedina nacionalno odgovorna politika, a sve drugo je put koji (bh. entitet) RS vodi u neizvjesnost”, upozorila je potpredsjednica SDS-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh