ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Politika

Salkić osudio obilježavanje Dana bh. entiteta RS: “Visoki predstavnik mora zaustaviti rušenje ustavnog poretka”

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska oštro je osudio obilježavanje 9. januara kao Dana bh. entiteta RS, te pozvao Ured visokog predstavnika u BiH da “zaustavi rušenje ustavnog poretka”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ramiz Salkić - Nezavisne.com

Salkić je istakao kako su vlasti bh. entiteta RS, predvođene predsjednikom Miloradom Dodikom, “krenule u kršenje Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o neustavnosti 9. januara kao praznika bh. entiteta RS,a u taj proces uključili su se i drugi nivoi vlasti, smatrajući da mogu iskoristiti ovu priliku za dodatno destabiliziranje države Bosne i Hercegovine”.

Potpredsjednik bh. entiteta RS je podsjetio da je i pored instrukcija međunarodne zajednice, upozorenja NATO Saveza i jasne Odluke Ustavnog suda, u Banja Luci je otpočelo obilježavanje 9. januara, uz prisustvo Oružanih snaga BiH.

“Zahtijevamo hitnu i neodložnu zaštitu ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine u skladu sa Mirovnim sporazumom iz Dejtona i u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine. Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine 9. januar je proglašen neustavnim i svaki pokušaj da se on zvanično obilježava predstavlja kršenje Ustava. Bojim se da vlasti iz Banja Luke dovode u pitanje kompletan mirovni proces, svjesno razbijajući strukturu zemlje u koju smo uložili mnogo. Visoki predstavnik i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini moraju zaustaviti rušenje ustavnog poretka. Bošnjaci su 1992. godine, uz desetine hiljada žrtava, na vlastitoj koži osjetili šta znači rušenje ustavnog poretka zemlje i mi ne želimo više da prepuštamo slučaju takve protivzakonite inicijative i odluke. Uvlačenje Oružanih snaga u dnevnopolitičke obračune je potpuno neodgovorno”, rekao je Salkić.

Prema njegovim riječima, Predsjedništvo BiH je 2001. godine jasno definiralo put Oružanih snaga Bosne i Hercegovine prema NATO Savezu.

“I srpski političari u Bosni i Hercegovini izrazili svoje slaganje sa tim putem. U međuvremenu su potpisani brojni akti o saradnji sa NATO Savezom i približavanju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ovom vojnom savezu. Nažalost, danas vlasti (bh. entiteta) RS svoje djelovanje, umjesto da usmjeravaju ka miru i stabilnosti, baziraju ga na ideologije Radovana Karadžića, koja za cilj ima cijepanje zemlje i etničko čišćenje teritorija. Obilježavanje 9. januara je nepoštivanje desetina hiljada žrtava i slavljenje ideologije čiji su sljedbenici dobili 1.000 godina zatvora za počinjene ratne zločine. Posebno zabrinjava najavljena posjeta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. Srbija je potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma i ima obavezu da doprinosi miru i stabilizaciji. Bošnjaci još jednom poručuju da su za mir, stabilnost i toleranciju, a očekujemo od institucija (bh. entiteta) RS da i same to žele. Mir nema alternative. Stoga, pozivamo vlasti u Banja Luci da poduzmu ozbiljne i odgovorne korake na očuvanju mira”, rekao je Salkić.

On je pozvao međunarodne organizacije i funkcionere da poduzmu korake koji će dovesti do stabilizacije političkih prilika u zemlji.

Svako odlaganje reakcije, kako je naglasio, “može biti opasno i sa dugoročnim posljedicama”. Dodao je i kako domaće pravosuđe mora početi koristiti mehanizme zaštite i provođenja odluka Ustavnog suda, te procesuiranja počinilaca tih krivičnih djela.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh