Politika

Govedarica raspalio po Dodiku: “Svima se budžet smanjuje samo se predsjedniku povećava!”

Ukupni budžet sva tri člana Predsjedništva BiH, Dragana Čovića, Mladena Ivanića i Bakira Izetbegovića, za oko 40 posto je manji od budžeta predsjednika bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika, a lider SDS-a, Vukota Govedarica danas je otkrio da Dodik traži još veći budžet i to za cijeli milion KM.

Vukota Govedarica - SDSrs.com

Advertisements

Prije sjednice Glavnog odbora, predsjednik SDS-a Vukota Govedarica sastao se sa načelnicima i gradonačenicima iz reda te stranke i, kako kaže, ostao frapiran informacijama o odnosu Vlade bh. entiteta Republike Srpske prema lokalnim zajednicama u kojima je SDS na vlasti, piše “Slobodna Bosna“…

“Vlada (bh. entiteta) RS ne ispunjava zakonske obaveze kada je u pitanju isplata naknada za koncesije, naknada za korištenje šume, a kasne i tri tranše grantova za nerazvijene i izuzetno nerazvijene lokalne zajednice u (bh. entitetu) RS. Najnovija reforma iz oblasti zdravstvenog osiguranja, kojom je predviđeno da sve obaveze Domova zdravlja pređu na teret lokalnih zajednica, imaće katastrofalne posledice”, smatra predsjednik SDS-a i pita da li je i to reforma koju Vladi bh. entiteta RS diktira MMF.

“Ministar finasija uporno negira da je na zahtjev MMF-a smanjio plate budžetskim korisnicima. Pitam ga ako nije tražio MMF, ko je onda to tražio i čija je to ideja? Zašto Vlada to uopšte radi?”

Govedarica dodaje da je situaciju dodatno pogoršala izjava predsjednika bh. entiteta Republike Srpske o solidarnosti.

“To je sramna izjava. Kako može reći tako nešto kada se iz budžeta (bh. entiteta) Republike Srpske samo za potrebe predsjednika odvaja skoro 11 miliona maraka. Dok se u budžetu za narednu godinu smanjuju sredstava za plate radnicima, za predsjednika se povećava budžet za skoro milion”, podsjeća Govedarica.

Glavni odbor SDS-a razmatrao je i informaciju o donošenju budžeta bh. entiteta RS i svih pratećih akata. Tvrde da je prekršen Zakon o fiskalnoj odgovornosti bh. entiteta Republike Srpske, koji jasno definiše da se budžet ne može donijeti bez izjave o fiskalnoj odgovornosti koju moraju potpisati članovi Vlade koji učestvuju u donošenju budžeta i kojom prihvataju materijalnu i krivičnu odgovornost. Nije formiran ni Savjet za fiskalnu odgovornost, koji mora dati mišljenje na prijedlog budžeta.

“SDS će u skladu sa Zakonom o fiskaloj odgovornosti podnijeti prekršajne prijave. To moramo uraditi kako bi odbranili legitimitet Narodne skupštine i kako bi zaštitili Narodnu skupštinu od takve vrste nesilja koju provodi Vlada (bh. entiteta) Republike Srpske”, ističe predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Glavni odbor SDS-a podsjeća da nije ispoštovana ni zakonska obaveza po kojoj Vlada mora do 15. novembra da dostavi nacrt, a do 15. decembra prijedlog budžeta za narednu godinu. Imajuću u vidu da je prekršen niz zakona, SDS će Ustavnom sudu bh. entiteta Republike Srpske uputiti zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti usvojenog budžeta.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh