Politika

Narodna skupština RS: Usvojen Budžet bh. entiteta RS za 2017. godinu i smanjenje plata budžetskih korisnika

Narodna skupština bh. entiteta Republike Srpske usvojila je noćas na 21. posebnoj sjednici Budžet ovog bh. entiteta za 2017. godinu, kao i set zakona kojima će budžetskim korisnicima biti smanjene plate zbog smanjenja koeficijenta za obračun naknade za minuli rad, javlja Anadolu Agency (AA).

NSRS - Faktor.ba

Usvojen je po hitnom postupku Zakon o izvršenju budžeta za narednu godinu, te Program ekonomskih reformi bh. entiteta RS od 2017. do 2019. godine, kojim je predviđeno jačanje fiskalne odgovornosti i nastavak procesa fiskalne konsolidacije s ciljem smanjenja javnog sektora.

Ukupna budžetska sredstva planirana Budžetom bh. entiteta RS za 2017. godinu iznose tri milijarde i 200 miliona KM, što predstavlja uvećanje od 73 miliona KM, odnosno 2,3 odsto u odnosu na sredstva planirana budžetom za 2016. godinu. Planirani budžetski suficit iznosi 67,1 miliona KM, i biće usmjeren na pokriće dugova prema domaćim i stranim kreditorima za direktne i indirektne obaveze bh. entiteta RS i dugoročnih zajmova od međunarodnih finansijskih institucija. Očekuje se blagi privredni rast, kao i neznatna inflacija od 0,1 odsto.

Prihvaćeno je 14 amandmana, koje su predložili Klub poslanika SNSD-a, Klub poslanika DNS-a, Klub poslanika SP, Klub poslanika SDS-K i samostalni poslanik Ilija Stevančević, i oni su postali sastavni dio Budžeta dok su amandmani opozicije odbijeni. Amandmanima su, između ostalog, povećana izdvajanja za Univerzitet u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, za finansiranje rada studentskih organizacija, tekuće održavanje nasipa, za takmičenje klubova u ligama bh. entiteta RS. Prihvaćen je i amandman vladajuće većine kojim je, između ostalog, predviđeno obezbjeđivanje 4,5 miliona KM za nabavku uniformi Policiji bh. entiteta RS. Za budžet je glasalo 46 poslanika, dok ih je 25 bilo protiv.

Zakonom o izvršenju budžeta bh. entiteta Republike Srpske za 2017. godinu definisani su ukupni izdaci budžetskih korisnika, uključujući izdatke za otplatu duga. Donošenje ovog zakona ima za cilj da se utvrde prava i obaveze organa u izvršenju budžeta bh. entiteta RS za 2017. godinu, kao i način raspodjele sredstava na korisnike.

Poslije objedinjene rasprave, poslanici su usvojili i Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o platama zaposlenih u organima uprave bh. entiteta RS, Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o platama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture bh. entiteta RS, Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa bh. entiteta RS, Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova bh. entiteta RS, Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva bh. entiteta RS, Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o platama zaposlenih u javnim službama bh. entiteta RS.

Po ovim zakonima se osnovna plata uvećava za svaku godinu radnog staža za 0,3 posto do navršenih 25 godina staža, a za više od 25 godina osnovna plata se uvećava za svaku navršenu godinu radnog staža za 0,5 posto.

Posebna sjednice biće nastavljena u utorak, 27. decembra, u 10 sati, a poslanici će po hitnom postupku izmežu ostalog raspravljati o Prijedlogu zakona o bankama bh. entiteta RS, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za bankarstvo bh. entiteta RS.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh